突發:東京大學決定去除漢字Logo,改為英文Logo!!!

307 回覆
472 Like 116 Dislike
樹仁有無諗過搵人重新設計校徽
你喜啦
一路以為就咁啡色圓圈有個東字係logo
日本人識閪英文咩
同佢講Utokyo咪又淨係識擘大個口得個窿
用返日文算啦
最好笑係日本崇洋但又唔撚學英文
只有日本最top最國際化嘅大學,就會用英文,因為英文就係主流、國際語言

唔知道今次東京大學為咗要話俾人哋聽佢係國際化嘅一流大學,將學校local剩係得返英文,唔知學術台嗰班成日死撐堅持話好多地方嘅大學都係用返自己當地語言去教、得香港人先咁重視英文打飛機,今次有咩諗法?
你放心,佢哋呢幾代都唔會講英文
我只想講佢哋語言上又唔傳統,崇洋但又學唔到洋人嘢,用大量片假名好怪
其實呢啲logo無乜人留意
香港嗰啲大家可能熟啲
但問大家哈佛 牛劍 個啲logo係點
應該都無乜人知
聽講法國啲大學都仲用梗法文教書
logo還logo,用咩語言教還用咩語言教
上面都有人po左得9.幾%係用英文教
呢啲嘢係逐步嚟嘅
一個地區嘅一流大學,點都係一定要國際化
咁你有冇啲咩提議可以整靚啲呀?
Logo最重要嘅作用就係有識別性同埋容易睇
你試吓企喺遠少少嘅地方睇HKU/CUHK嗰啲logo會變成一舊嘢都唔知係乜嘢
根本簡單嘅logo就係而家嘅趨勢
宜家好多大公司都simplify 自己個logo
如果唔諗城大反枱嗰單 個logo其實都幾正 不過近排轉咗做機翼logo 即係張枱崩咗隻角 似想避開反枱嗰單
UTokyoHot
標楷體差通常係一般電腦打字嘅間隔太細令到睇落唔舒服
中文logo隔得咁開冇問題啦

我親戚睇完笑出聲
標楷體係柒咗d
覺得標楷體柒 係因為現代睇開黑體同早年細明體,標楷先最有歷史
標楷體差通常係一般電腦打字嘅間隔太細令到睇落唔舒服
logo隔得咁開冇問題啦
之前中大轉logo俾班廢老屌到仆街
講真,架仔設計世一

但一用英文字佢地就Hang 機

有種柒味
TOKYO U 似有霸氣D

新個logo 唔夠霸氣
建議全新desgin 再取代
重新
之前logo好睇D
係囉 英文冇咁靚
變到好普通
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞