突發:東京大學決定去除漢字Logo,改為英文Logo!!!

307 回覆
472 Like 116 Dislike
朱先生對水戶學、日本天王復辟、明治維新、甲午戰爭可能都有簡接影響力。
Give me the URL! Be quick!!!
UHong Kong
你真係好撚on9…
要未來既瀏覽器自帶依啲功能有幾難﹖
https://chromewebstore.google.com/detail/chatgpt-translator/bafbmnboaegcmjpjcolahbhabdlncljp

依個啲瀏覽器都可以將XX語網頁做成YY語。
改個個翻譯內核就得。

你白痴真係唔係扮。
為左你啲「英語無可取代」觀點,乜都講得出。
洗撚用呢個,你以為呢啲係新鮮嘢?
以前一早有插件做到,準確率高嘅英翻中做到好多年啊
我問你呀,你平時係咪用呢舊嘢上reddit呀?
請先將以下文章翻譯做英文,再用英文的那一句做提示詞。之後再把結英文和中文
相照地顯示出來。

小明十歲,小雅十一歲,小雅是小明的誰﹖

Here is the English translation of the question:
Xiao Ming is ten years old, and Xiao Ya is eleven years old. What is Xiao Ya's relationship to Xiao Ming?

Using the English translation as a prompt, here is the question and answer in both English and Chinese:

English:
Question: Xiao Ming is ten years old, and Xiao Ya is eleven years old. What is Xiao Ya's relationship to Xiao Ming?
Answer: Based on the limited information provided, it is not possible to definitively determine Xiao Ya's relationship to Xiao Ming. The fact that Xiao Ya is one year older than Xiao Ming suggests they could be siblings, cousins, or simply friends. More context would be needed to specify their exact relationship.

Chinese:
问题:小明十岁,小雅十一岁,小雅是小明的谁﹖
回答:根据提供的有限信息,无法确定小雅与小明的确切关系。小雅比小明大一岁这一事实表明,他们可能是兄弟姐妹、堂兄妹或者只是朋友。需要更多背景信息才能确定他们的具体关系。

低能仔又唔明所謂「英文」做提示詞係可以咁做。
不過你無乜腦。諗野只能直線。
我幫你唔到。
你鍾意信英文不能取代咪不能。
同啲騎住馬既人話車唔會取代馬。
電腦唔會令算盤變古董果啲古代人,一樣
都係一樣自尊人既應對。
好醜
飛邊留入邊個圓圈
未用。但見到長篇英文都會叫Claude-3-Opus
翻做繁體中文。我會睇快三倍左右。
就係有咁用,先明白學英文將會係浪費時間。

你講既只係軟件上未跟到。
但依啲三幾年就會整合到成個Windows度。
到年唔知你又有乜藉口話「唯獨英文不可取代」
你唔洗demo比我睇,我日日用GPT嚟dup code
學英文就多種用途啦,人地有野心工作讀書出國自然就會學,好似你咁上下網咁,咁有冇GPT你都唔駛學英文

你就應該未出嚟做野,我建議你唔好咁樣用AI,你呢啲係最低級嘅用法,你應該用佢嚟學英文
同埋睇你呢個回覆,你自己都知你平時唔點接觸英文source
又翻去之前個問題,唔接觸英文source,又談何翻譯呢?
University of Tokyo
小畫家
你真係好撚on9
成日用現在今日既科技水平黎諗之後幾十年發生既事。
你咪講左重點,「自然會學」
咁咪即係你覺得「迫人學」「強制性所有人學」
依啲咁過事既思想會入歷史垃圾埋

你先未出黎做過野,響audocad之前啲人都係用木既板畫圖
出黎做野最重要就係較率。
你個個柒頭用一個鐘寫一篇英文,
人地用中文十分鐘寫完比人工智能譯,十秒譯完。
之前重要「英文勁」既人先做到。
依家個個都做到。
較率高左之餘,人材選擇又多左。
真係唔知邊個無出黎做過野。
之前無得大規模用係因為如果人手翻譯係5分,機翻係3分
但又左依家個人工智能已經有4.5分
過多幾年有5分又幾出奇﹖
你咪繼續抱殘守缺護住你個「英文教」囉
歷史巨輪係唔會因為你既個人睇法而改變
放長雙眼睇下英文會更流行定好似木板同馬車咁入歷史垃圾埋囉。
閣下又何嘗唔係鐘意含鬼佬條撚呢
一開始話只有英文先可以做提示詞已被我証明左係(錯)
之後又話英文先準,之後又被我用一句輸入証明左係(廢)
依家又再搬龍門話英文先係「原文」,唔明啲母語唔係英文既人寫英文點「原文」法﹖唔知你個「原文」邏輯係乜。
乜你唔明你用英文寫野永遠要表達既野都受制於你自己既英文能力,你想表達果句野係而你心中點表達果句唔一樣﹖
用母語果句先會係真正「原文」
明明只有16%既人母語係英文。其他文章都只係非母語者既半桶水文。
唔明用機翻有乜咁大不了。
不過對於你黎講,任何有野損害到「英文」依個「神」就好大件事。
但其實對其他唔想學英文既人,學英文唔叻既人係一種解放。
英文獨裁主義教信徒真係好撚恐怖。同個東大毒西改做英文就以為「國際」一樣咁撚on9
人工智能自己既答案

人工智慧有可能在某些方面增強英語的主導地位,但從長遠來看,人工智慧可能會減弱英語的霸權地位。讓我詳細解釋一下:

短期內,由於目前大多數先進的人工智慧系統都是由以英語為主要語言的國家(如美國)開發的,英語可能會繼續在人工智慧領域占據主導地位。許多人工智慧應用和服務最初可能只提供英文版本。這可能會鼓勵更多非英語國家的人學習英語,以充分利用人工智慧技術。

然而,從長遠來看,人工智慧有潛力大大減少語言障礙,讓說不同語言的人更容易溝通。隨著自然語言處理和機器翻譯技術的進步,人工智慧將能夠實時翻譯不同語言,使人們無需學習對方的語言就可以輕鬆交流。

此外,隨著其他語言的人工智慧系統的開發,特別是中文和其他使用人數眾多的語言,英語在人工智慧領域的主導地位可能會下降。非英語國家可能會開發出更適合本國語言和文化的人工智慧應用。

總的來說,雖然人工智慧短期內可能會鞏固英語的主導地位,但從長遠來看,它有潛力通過消除語言障礙和促進多語言人工智慧系統的發展,來減弱英語的霸權地位。人工智慧可能會創造一個語言更加多元化和包容的世界。
係咪被迫呢樣野,就要睇你點睇啦
你要讀書考試出國留學嘅話,你都係避免唔到要學英文
人地醒目聰明個啲人就用AI嚟「學」英文,你就用嚟做機翻,高下立見
同理,有咗計數機咁耐大家咪一樣要學數學,唔見得學數學嘅人會少咗
U購d friend
新設計唔係好靚 不過都支持佢咁樣改

MU都係U, UUU MEMEME
個logo設計到求L其其咁, 好明顯係唔夠筆直
我有個親戚就係見到佢個樹淫校徽, 因為校徽實在太柒, 跟住唔撚入讀最後入咗city U
死傻閪俾人串完先Google我喺東大讀master嗰陣d日本仔英文都勁廢。好似你先係井底之蛙喎。
柒頭其實你知唔知自己講緊啲乜?

仲話自己讀過Master,連基本判斷都冇。讀屎片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞