晉環第一滴血 兩房1010萬沽蝕43% 實呎低見2.1萬元 黃竹坑站呎價新指標

78 回覆
55 Like 2 Dislike
【明報專訊】樓市持續低迷,發展商減價推售半新盤,除令部分買家選擇撻大訂止蝕離場外,部分已上會的業主更劈價賣樓,並大幅蝕讓。其中,由路勁(1098)牽頭、累計已錄40宗撻大訂的黃竹坑港島南岸1期晉環,剛錄屋苑及港島南岸首宗二手成交,一個兩房單位以1010萬元售出,原業主連使費料實蝕近700萬元,蝕幅約43%;實呎更低見逾2.1萬元,勢將成為黃竹坑站一帶的新指標。

蝕左43%放都仲低過隔離一手新樓
【明報專訊】樓市持續低迷,發展商減價推售半新盤,除令部分買家選擇撻大訂止蝕離場外,部分已上會的業主更劈價賣樓,並大幅蝕讓。其中,由路勁(1098)牽頭、累計已錄40宗撻大訂的黃竹坑港島南岸1期晉環,剛錄屋苑及港島南岸首宗二手成交,一個兩房單位以1010萬元售出,原業主連使費料實蝕近700萬元,蝕幅約43%;實呎更低見逾2.1萬元,勢將成為黃竹坑站一帶的新指標。

蝕左43%放都仲低過隔離一手新樓
城哥咁炸法,晉環業主座底跌3成
咪已經跌左43%
傻閪先買呢個又舊又殘嘅工業區
仲大騙局過蟹德
誠哥教教徒
呢戶業主收咗錢平賣姐做勢姐 黎緊全部都反價上5萬
本身都勁多人撻啦 真心 傻仔先買呢個盤 咁撚偏遠又舊區 去機場煩到仆街 3萬蚊呎完全唔值
黃竹坑又唔係傳統豪宅區,唔明點解要咁貴3萬一尺價值係邊?
好似股市咁 最少要睇未來10年
被pr吹到新高尚豪宅區

屌你老尾開通咗南港島線就喺到吹 明明個站勁唔方便 入地鐵站仲要行撚死 班次又疏 去機場又遠到仆街
黃竹坑呢啲低級舊區 未來10年跑輸晒大市就有
買得呢度既都係信政府 有國安法 有23條
10年後一定會繁榮
唔好話機場,而家蝕咁撚多想番深圳慳d洗都勁唔就腳,全港最遠
信政府係都買粉嶺上水 大西北 關黃竹坑撚事?
嘩 幾時樓價係關去機場事

咁以前啟德機場隔離九龍城唐樓咪天價
憑咩?
憑佢麵粉價貴囉

發展商高價買就高價放,無知業主要傻鳩鳩咁衝入去接貨幫發展商埋單真係冇計

所以買匡城同南區都係on9
香港東南西北都好多人住 一半人住新界 住角落有時去下朋友屋企都好麻煩 緊係買中心點架啦
弱智仔用下你個閪腦先啦 講緊地區差異你就講喺唔喺香港買樓 沖出嚟柒
七百萬,賺左租賺左經驗,仲想點
又唔見深淺赤話去機場難
搵野黎屌都合理d
你啱拎埋做業主既光環
連登樓好 又害死人
珍,買一定九龍最好樂富左右
30k擺明劏啲覺得港島高人一等個啲客
以住論住 22k同價錢既大圍爽好多,依到除咗同人講住港島之外,睇唔到有咩好住過大圍站,除咗落金鐘去邊都好遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞