左腳踢波嘅人係咪好難練weak foot

120 回覆
21 Like 111 Dislike
Dembele
個人經驗
無論控球、傳球、射球
練弱腳最重要係調節另一隻主腳嘅擺位同腳尖方向
搞掂呢個環節已經成功一半
Kdb 右腳仔練到左腳出神入化
雙槍係天生既
係咪曼德拉效應?
我都好記得左腳
完全冇印象托迪係左腳過
呢啲萬中無一有咩參考價值
旋轉唔同
左棍成日俾社會壓迫 好多野焗住右手做
最後做做下右邊身體協調性up up
Futbin
角球死球淨係香港都有幾個雙槍開 鄭兆均 鄭展龍 李樂謙
原來練到左勁過右都唔少人

個個叫佢左羅 但其實係右腳

羅港威的偶像是巴西的朗拿度,「我其實係右腳,好多人問我呢個問題,踢耐咗左腳可能仲順少少。」羅港威自小苦練左腳,左右腳自小五便均能傳擅射。他在深水埗踢中鋒出身,加盟南華後被改造成翼峰。

羅港威至少睇得出右腳識踢 同埋初出道已經踢過右閘 但Nicholas呢個香港土生土長啱啱入埋籍嘅南美仔 佢唔講我以為佢純左腳添

父母都是玻利維亞人,父親亦擁有智利國籍,在香港從事足球教練工作,尼高拉斯與哥哥奧斯卡(Oscar Medeiros)同樣在香港出生,小時候受父親影響對足球已十分有興趣,週末時兩兄弟間中會跟爸爸到公園練波,在爺爺的鼓勵下苦練左腳,是隊中少數可以純熟運用左右腳的球員。

同埋呢個post兩三頁都已經有幾個會然
超勁
其實係咪兩邊練成weak foot難度差唔多,但係右拗的人比例比較多,所以先有右拗練weak foot易啲的錯覺?
係咪因為對森多利亞嗰球左腳volley

睇返Totti啲罰球十二碼,全部用右腳
你練左幾多年右腳
就用返咁多年練左腳
robben應該係因為起步快,拎到個位射又準。
佢係右腳打左面應該都一樣
成日覺得本身左腳嘅、練右腳會容易過
本身右腳練左腳
布林美 Brehme 你識唔識?
史上最強雙槍將,唯一一個喺世界盃用左腳同右腳都射入過12碼

左腳雙槍仲有荷度 Glen hoddle,左右腳都傳到靚長傳
記得有個意畀球員係左右腳都入過罰波
布林美表示:「Am I a joke to you ?」
布林美左右腳都可以開角球+死球+12碼
仲係史上唯一一個喺世界盃用左腳同右腳都射入過12碼嘅人
練緊
有冇師兄分享吓可以點樣練
非常同意,上面有人話練弱腳就好似啱啱學踢波個陣用慣用腳一樣,其實唔同因為啲肌用控制會難好多動作無咁精準,我自己細個開始就會間中操下弱左腳,控波還好,但只係做到短距離既傳波同射門而且唔太精準,overall來講只係達到慣用腳學踢波3個月既水平,但都好有用,因為你既選擇多好多,無咁易俾人守死。
我都特登練過weak foot (未成功)
但一定一定要從基本功開始練起 的波 推波 拎球感先 要慢慢等佢習慣點樣控波先可以去下一步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞