老竇今日鬧自殺點算?

46 回覆
1 Like 8 Dislike
話說佢喺上一年患咗自身免疫性腦炎,好返之後個性格就出現改變。以前佢份人係一個比較內斂嘅人,說話文靜,講道理,乾淨企理。但有咗依個病,醫院出返嚟之後,成個人就好粗魯,做人好魯莽,又大聲夾惡。之後佢又成日唔見嘢,跌親,仲要喺街度忽然會六神無主,唔識返屋企,要山長水遠去搵佢。之前佢有逼我要我幫佢做嘢,我唔肯,爭啲搞到打交。

佢依幾個月又好鍾意做一啲天馬行空嘅嘢。例如要寫信各大報館,講世界要和平,世界打仗好on9等等。早幾日有見到一個美國作家得獎者,佢覺得佢講啲嘢好好,理念同佢好相同,就想搵佢幫自己出自傳。

到到今日,佢就食晒起碼三至四日腦同心臟嘅藥。跟住阿媽沖出嚟問點解要咁做,佢話想死,覺得生活冇意義。又覺得冇人幫佢出本自傳就唔知生命為咗做乜。

講真,我而家都唔知點樣面對佢。佢同我以前識嘅老竇好似兩個人咁樣。依家嘅佢對我嚟講好陌生,坦白講唔想同佢咁多接觸。佢依一年嚟都搞到我同阿媽精神好大壓力,身心疲憊。對於之後點樣同佢行落去,我都唔知點算。唔知係咪要送佢去老人院。

其實我喺度想問連登嘅醫生同神經科學家,自身免疫性腦炎係咪會導致性格轉變?如果係嘅話,唔可以通過治療令佢個性格可以變返好似之前咁?
腦病變會引致性格改變,中風/腦退化都有類似情況

如果想自殺有兩個方法
- call 急診入精神科病房,入面加藥同埋看下腦炎有無惡化(有時急性炎症可能會令問題加劇,要控制好)

- 複診慢慢改藥+CBT

- 你可以call照顧者熱線看下幫唔幫到
麻煩你找醫生同社工幫手,連登只供參考
踢佢去番工啦
疾病名稱: 譫妄症
英文名稱: Delirium
別名:急性意識模糊症狀、日落症候群、加護病房症候群

譫妄症是什麼?
譫妄症是一種突發性的大腦認知障礙,好發於六十五歲以上的高齡住院病患身上,不分內外科,尤有藥物、酒精重度使用者,或有腦傷、腦疾病如失智症患者更易發生。但這並非老年人的專利,有些癌症病患、重症臨終病患、接受大型手術及住加護病房者,也容易出現譫妄。臨床表徵為短時間內(數小時至數天內)出現急性意識混亂狀態,並伴隨諸多精神異常的現象,例如突然對人時地產生混亂,失憶、注意力不集中,無法與他人正常交談,白天昏睡不起,日夜不分,甚至出現幻覺及妄想等,情緒極度不穩定,像變了一個人似的,病情常到了晚間益發嚴重,所以又稱「日落症候群」。

譫妄通常是短暫的現象,治療上會先判定其生理的致病因子,譬如泌尿道感染只要對症下藥,藥物濫用只要停藥,症狀就會解除,唯有少數生理病況無法徹底解決的病患,譫妄可能反覆發作。

特別要與老人常見的另一種疾病失智症做區分,失智症的意識與注意力都是正常的,精神狀態屬漸進性的退化,而譫妄症的意識反覆波動,注意力持續缺損,病程起伏變化大,精神狀態時好時壞。
你講呢個症狀都幾似。多謝。
呢啲無辦法,唯有送佢入青山,因為佢而家呢個狀態,會對社會安全有風險
。咁佢又冇話傷害他人嘅。但係送唔送去青山都唔係我決定,睇吓醫生點講。
無解,個腦出左事。
要睇下遲d會唔會自己修復
可能因為腦病變,令到可能有輕微精神病
或者可以搵 精神健康綜合社區中心 既社工 再之後搵轉介
幫佢本自傳出住喺連登po先有冇得搞
可以叫你豆錄音講,再轉做文字貼出黎(用chatgpt乜都好)
起碼有個寄托做住先
要寫晒成本都有排寫,寫晒先搵下個目標
巴打保重
唔似會,應該要長期治療
佢而家唔係要自己寫,係要搵啲大作家幫佢寫。覺得佢係思維有問題,之前搞事去各大報館已經係咁。我覺得佢就係賭徒心態,死都唔服輸。之前搞嗰啲嘢冇人理佢,佢就搵過另外一啲嘢嚟搞。我覺得佢最終想要嘅係有人承認佢。
同精神病一樣
基本上係冇得醫
食藥都只係食到個人冇乜emotion咁
鬧佢囉, 後生仔唔捱得
睇落似腦炎導致腦退化(dementia with bpsd), 引致性格轉變、認知功能退化、情緒問題。建議搵精神科醫生同社工幫手,或者有藥食,同埋接受認知行為治療、認知刺激治療、職業治療等等,希望可以改善番情緒同埋恢復認知功能。屋企人係會辛苦啲,可以睇下耆智園、社會福利署等機構提供嘅日間看護服務幫唔幫到,入面都會提供訓練,喺屋企就注意家居安全,例如唔好畀佢做廚房野、自己一個出左去等等。

另外,除左你提及嘅症狀,動作有無無以前咁靈活、順暢?
呢種情況好多老人院都唔收
睇精神科啦,鳩估冇意思。
有時唔係食唔食藥,係有各種服務可以用同有人guide住你行成條路,而唔係上連登問醫學問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞