講吓自己原生家庭記一世嘅唔好嘢

103 回覆
127 Like 9 Dislike
咁你再生家庭點
如果我第時有小朋友好似你咁
我會覺得好幸福
爸媽係我好細個就離左婚
但佢地從來冇同我解釋過咩係離婚 冇講點解
可能佢地覺得咁細個唔會明
但就搞到我以為我做錯野 令佢地唔開心

因為由有記憶開始 每次佢地見面都會鬧大交
通常鬧交都係因為我
可能爭邊個同我過生日正日 暑假邊個湊之類
細細個就覺得自己既存在係錯
淨係會帶俾屋企人麻煩同唔開心
80年代
父親返兩份工,每日最多得半個鐘見到佢
但佢沉默寡言,就算講嘢都係訓示兩句

母親忙於家務,但長期驚恐及易怒狀態
一係驚青一係忟

我就長期自己獨處冇人同我互動
返學同喺屋企都係

屋企氣氛好嚴肅
完全唔會講笑
又冇咩家庭活動

冇受到傷害但又覺得好大傷害
總係feel到自己唔多正常
如果我老豆咁同我講野我產到佢飛起
20後 30後:
當時老豆老母有得走唔撚走
但又要生出黎 係香港唔係純血 捱到仆街
衰撚過2等公民
捱完乜都唔會有 但就純粹服務天龍人
香港以前幾輝煌 都完全唔關事

自己就:
老豆成日認屎認屁 唔識扮識
咩U先
如果係BU HSU LU EDU 呢啲
入嚟都嘥氣
出到嚟都係冇價值
不過如果會考得六分
應該努力極都係得呢啲選擇
有咩好記 搬走就唔會再上心
多謝你, 懂得欣賞別人的人也一定有福
你老豆on99
做人都豆自己唔撚教?
留名等睇啲傻撚入黎盲屌你地怨父母
調番轉咁諗 兩個都想陪你過生日
咁係可以點樣解決?我呢排都有差唔多嘅事
件事已經發生咗,咁可以點樣解決?
我同你差唔多
二三年班美勞堂學紙黏土,之後儲左啲零用錢買黏土整花送比阿媽,本身想買啲彩色皺紙裝飾下,但唔夠錢,所以啲花係冇顏色
最後我送比我媽,佢話:白色花,你好想我死呀?
差唔多係指父母想和解但搞唔撚掂?

如果係講童年創傷,兩邊回帶都無意思,除非兩邊都好識諗好識溝通
我都未解決到 我個問題係每次一講就好易trigger我嘅情緒,我而家試緊喺佢想傾嘅時候,襯我未trigger就先講定幾時要stop,唔想因為情緒而亂講嘢傷大家感情again
佢想傾,我覺得係佢想resolve佢自己嘅內疚

因為我已經試過同佢傾但發現佢唔會明。
聽過一個講法幾好,就係即使有人認錯,例如就算父母真係明白然後大家道歉又好,但係件事嘅傷害當年已經造成咗,道歉都唔等於可以立即抹走個傷口
只係可能會令你舒服咗少少,但係最後真係要解決件事或者點樣去療癒自己,係自己嘅課題,其他人包括父母都幫唔到我
be your own parent,慢慢去照顧好自己

唔好話我話, 你老豆連6分都無, 你已經好大進步啦
廿幾年前某個星期六約左幾個fd
係屋企附近個公園涼亭集合
點知撞到我老母返緊屋企
即刻好大聲鬧邊個俾你出街架
3個同班同學加埋成個公園睇住我俾佢屌
屌得興起仲當場扯甩我條褲
當眾打到我屎忽腫哂
再同幾個Fd講呢個月內唔好再約XXX出黎玩
果幾年都好撚辛苦
每日落街都驚果日見到既人又見到我
返到學校又要對住佢3個又驚佢地會周圍唱
就算佢地應承左一定唔會
都驚佢地講完叫其他人唔好俾我知
仲要驚埋可能唔止佢3個見到
因為果時學校同公園/我屋企只係幾分鐘路程
升左中學都仲有小小陰影
要到好多年後搬左屋加上個樣已經完全唔同哂先叫好返
痴線老母, 咁講嘢
中式家庭教育往往都係
思想踐踏,惡意批評,零鼓勵,好面子,
阻止你作新嘗試,比較,控制你行為,興趣,喜好
甚至妨礙你的選科,學習,職業等

佢地當年父母都係咁,曾祖父母又係咁樣活落黎
依啲閪教育一代一代留存落黎

到左今日資源同資訊發達,仔女大左隨時可以擺脫原生家庭斷六親
雖然咁樣物質上可能更困苦,但都痛唔過當年對你造成的傷害

好多時就係童年比人傷害過,就算有幾唔記仇,
就算有幾無記性,有啲野都係刻係骨子入邊

佢地就活左五六十年,拎翻出黎講又點,
就算道歉又點,算吧啦,唔好將傷痛傳落去就好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞