講吓自己原生家庭記一世嘅唔好嘢

103 回覆
127 Like 9 Dislike
細佬細我10年
自己考會考6分
條路變得好迂迴
好辛苦,先考到返上中六
見我細佬仲係小學
想俾心機啲幫佢返功課
測驗考試
等佢唔好好似我咁行得咁多冤枉路
於是佢四年級去到六年級嘅功課測驗默書考試
我都好俾心機去教
但去到佢小六嗰年
佢都係考到間好差嘅中學
而且佢嘅成績一路都唔係好好

我老豆
淨係剷我
話我咁多年來都只係喺佢面前扮嘢
扮好關心
扮好着緊
如果真係有心教成績就唔會咁
佢成績咁就即係反映我係做樣
扮嘢
喺佢面前扮到好關心
你老豆on99
唔好上心
6分咪教返6分出嚟好合理
第二年發奮圖強考返上去
最尾大學到

果陣會考放榜
啲睇死你係下等人嘅親戚
開口埋口就問你點

開始面對住啲「讀書定做嘢」嘅話題
而果陣嘅巿場
會考出嚟真係無乜出路
先知驚了
大個有能力照顧自己就遠離佢呢類人啦
呢類人自卑得嚟又唔鍾意有人叻過佢
咪用呢啲位入你囉
對唔字,頭先語氣重左少少
唔好意思
你應該屌鳩佢 教仔嘅責任唔係家姐或者阿哥嘅責任
無錯 老豆你咁叻你咪自己教番細佬囉
幫乜鳩幫,搞掂自己好過
細佬派得唔好
其實考成點
我自小性格比較內向, 好少表達自己情感
小學有一年自己整咗張母親節咭送俾老母
記得係自己摺紙整, 因為嗰陣鍾意摺紙又多人讚我手工好
但老母收到張咭望咗一眼就話: 有咩用? 銀紙就話有用啫
之後就掉埋一邊

好似好小一件事, 但令我更收理自己, 害怕傷害
我丫媽都成日踩我架
話我依樣唔好個樣唔好
但同你唔同 我一直想被認同 所以一直受傷
到大個先認清事實 做乜都唔會被人認同
但已經形成左自卑嘅性格
我自己好似都搵唔到自己嘅優點咁
啲老豆老母只會覺得我哋仲記住呢啲嘢係小事化大
但對於一個小朋友嚟講,當時呢啲事真係天大嘅事,而且係被supposed最愛嘅父母傷害

我放棄緊令佢哋理解呢樣嘢。只係老豆好想解開個結,想我哋唔好咁疏離,但咁樣令我好困擾 迫我又要揭起當時嘅傷然後佢好努力解釋父母已經好努力做父母,但件事唔係咁樣解決的
我寧願自己療傷好了
讓原生家庭的創傷loop在我們呢代終結🫂
我六七歲果陣時老豆就送咗層樓俾我
搞到我成世人都懶懶散散無上進心
讀唔成書 我老豆已經七十歲
而我依加已經三十歲都係收租過日
有啲父母就係咁, 覺得仔女唔讚得, 讚得多會自滿
同埋好多父母著眼一啲好現實的嘢, 例如成績好, 搵得多錢呢啲
但如果仔女好有愛心, 好善解人意, 呢啲好少會讚

你應該認清既係你父母唔會出口讚你 (有時又不代表一定唔認同你)
不過你真係要欣賞多啲自己, 先會有氣場吸引人去欣賞你

我屋企人都係
成日吹到自己幾勁幾勁
細個嗰陣成日踩我
仲會body shame 我
搞到我極度自卑
而家大個左
網絡資訊又咁發達
先發現原來佢地所做既野
同啲底層人既特徵一模一樣
而家先發現原來同自已生活左咁多年既人
係咁核突嘔心
我阿媽就係d開口埋口都講錢的人
我的性格比較老實 唔識講大話 又唔醒唔叻
相反我家姐就係有小聰明又好識做人 仲要生得好靚
但佢份人勁自私 所有野都要我讓佢 佢就要最好的
我媽成日話我家姐好醒好叻 成日話我蠢到隻豬咁
本身已經個人無咩自信 阿媽仲要成日咁鬧我
搞到我而家人大咗出嚟做野都係好無自信
有時嚴重到連出街都唔敢望人
成日都好驚俾人鬧
我老母會直頭開窗叫我跳落樓,問我係咪唔夠膽
我老豆鐘意打人,打到右手寫唔到字成個月
要寫夠寫幾萬字
叫佢去學校屌啲老師啦
全世界都係咁嘅老師
啲老師最關心嘅往往係最唔洗理個啲「陳太李太個仔」
咁你記得第日佢老左
要用番呢啲方式對待呢啲賤人
細個讀書係band1名校
年年讀書都係全級頭5名
老豆老母無讚過一句
仲打鳩我
話咩學校入面都唔係top
出到社會點同人競爭
⋯⋯咁你都幾硬淨
老母係我細個趁我返學掉咗我隻貓,嗰日起我就同佢講呢一世都唔會同你講嘢,自此後我係屋企就唔會再主動講嘢,同屋企人亦都唔再溝通
你父母又有乜成就,咁巴閉?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞