點解日圓跌到咁班日本仔都無咩反應?

144 回覆
5 Like 77 Dislike
上幾個禮拜先去完唔覺物價有咩變化
都係不斷咁買洗得好開心
Apple野升哂價啦

其他商品,好多係國產就無太大影響
能源應該有直接影響

而家係進口商製造商一層層吸收左
慢慢會轉嫁比消費者
一個香港人代日本人發表呢啲偉論真係好好笑
日本人工加得快過通脹

日本資產價格爆升

日本人實際生活根本仲好咗,對前景更有期望

只要唔係成手 cash Yen 就得

但香港人就好鍾意唱一堆yen係手
日本最大工會組織——日本勞動組合總連合會(連合)公布2024年初步的「春鬥」(春季勞資薪酬談判)結果,平均加薪幅度為5.28%,按年擴大1.48個百分點,為1991年以來最高,也是1991年之後首次高於5%。
日本政府數據顯示,被視為日本全國通脹領先指標的東京3月核心消費者物價指數(CPI)按年升2.4%,符合市場預期,但較2月的2.5%略有放緩,反映原材料成本上漲帶來的壓力有所緩解。
但實際人工都跌左成年喎
雞蛋以前一PACK100羊,依家要成起碼230
岩岩 Sukiya 話牛肉飯加價
並盛 400 => 430
>7%
有咩反應 跌極都係洗Yen 無影響
今年春鬥加左咁多咩原來
玩了咁多年負利率,日本仔等好耐既通脹終於有feel
最慘係輸入性通脹

物價上升都唔緊要,如果因為咁樣可以焗到加薪同消費,咁樣至少可以推郁個經濟循環,對日本來講都算好了。
其實如果咁都唔加多返D,日本真係好撚大鑊
成個日本央行賺緊外匯喎,點會出聲
又唔駛特別入口啲咩,要入口又有政府補貼,怕what。
點會無出聲
見152

34年低位
淨係講石油以家日本得番5個油井仲有野出
請問點樣“真正內循環”呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞