點解日圓跌到咁班日本仔都無咩反應?

144 回覆
5 Like 77 Dislike
貨幣極速貶值之後滅國日本好快玩完
宜家冇錢買能源 普通家庭遲早蛋都冇得食
無計,都要我地香港人幫一幫,話晒鄉下有難
岩岩先睇到電同 gas 資助就快完

【速報】電気・ガス料金の負担軽減措置が5月の使用分で終了 ガソリン補助金は5月以降も継続
3/28(木) 8:03
人哋自給自足,真正內循環,唔該照下鏡啦,乜柒都無,乜柒都要向外求,點撚樣可以同人哋比吖,傻閪
你都算係cctoy之最
一味9up
戇鳩
咁簡單都要問?
香港根本容納唔到大量人揸車 如果再多幾成人揸車香港會幾塞。日本就相反城市以外地方自己唔揸車既話根本冇足夠交通工具
OK
咁香港私家車普遍行電油你用電油收稅嚟控制數量所以推高個咗價我明吖
但而家油渣免稅家吓未計折頭都講緊差唔多同電油同價喎
咁個差額究竟即係落咗邊個袋?
定你意思係其實係政府叫香港堆油公司專登要賣貴啲咁呀?
況且政府亦唔係淨係用油稅嚟壓制數量
加牌費同加首次登記稅呢啲不嬲做緊㗎啦
旅客同出口生意額增
賺倒既錢又可以自由兌出去外幣或投資
有咩好驚??
Gasoline 補助
連登狗d語氣同當年自由行差唔多
「有旅客黎日本消費,日本仔仲想點」
D YEN咁貶值法好多南亞去打工既都想走人啦

之前新聞都講過
有無識日本人吹過水?
佢地都feel到有通漲,生活係難左,會覺得大環境經濟無辦法,但對於政府加稅反應更大

2023年 日本代表漢字是“稅”

岸田呢個加稅眼鏡仔比全日本人屌左成年

本身仲話目標2030年消費稅提升到15%,你諗下,買1000yen野要比150yen稅係咪仲難頂過陰d陰d通脹
你up乜講緊d日本仔有反應呀邊個話驚
日本物價唔變就應該冇乜反應
有反應嘅係外國遊客
利申yen平到直頭星期五夜機去玩兩日星期一凌晨機返
連登仔不嬲都係5毛級數嚟
立場先行,是非不分
好多都係反科學反社會嘅垃圾嚟
1.留港撚值得擁有/下場
2.咁係你悲觀
3.(vpn)移民
4.去日本/返大陸
5.返工返學
日本厚生勞動省3月7日發佈的每月勤勞統計調查(速報,5名員工以上的事業主體)的2024年1月數據顯示,計入物價變動因素後的人均實際工資比上年同期減少0.6%。已連續22個月下降。工資上漲趕不上物價上漲的情況仍在持續。

實際工資降幅較12月(下降2.1%)收窄。名義工資呈現出上漲趨勢,而且作為實際工資計算指標的物價(剔除自有房産的租金換算部分)上漲率為2.5%,比12月下降0.5個百分點,因此工資縮水程度較小。

代表名義工資的人均現金工資總額同比增長2%,達到28萬2270日元(約合人民幣1萬3658元)。自2022年1月以來,已連續25個月實現增長。

在現金工資總額中,相當於基本工資的規定內工資增長1.4%,連續9個月增長1%以上。被認為在一定程度上反映了加薪效果。

從不同就業形式來看,正式員工等普通勞動者增長2.3%,達到36萬9239日元(約合人民幣1萬7866元),兼職勞動者增長2.2%,達到10萬1358日元(約合人民幣4904元)。

從不同行業來看,電力·燃氣業增長9.6%,顯示出很高的漲幅。另外,信息通信業增長4.8%,金融業和保險業增長4.7%。

總勞動時間同比減少0.6%,降至127.1小時。從不同就業形式來看,普通勞動者減少0.3%,降至151.9小時,兼職勞動者減少1.4%,降至75.5小時。
未加價都噏得出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞