管理學上黎講,班下屬係團結定分化會比較易管理?

47 回覆
103 Like 22 Dislike
你個團結本身就有問題,佢地互相團結但同時槍口一致反你?假設到咁極端咁分化會簡單d

同埋咁樣點管
咁就緊係團結啦
分化嘅話到時又鬧交又辭職仲煩
分化,做廠
分化就無可能productivity一樣啦
好似球星咁
團結地hea做趕走你
management的角度一定係分化最好
分化,互相批鬥 公司文革,睇人仆街最心,舉報文化,例如邊個做得快少少就加佢workload ,慢少少就就批鬥佢 。舉報有獎
點解咁講?
唔係追數既行業,同埋呢條team係負責好單一既output
所以團結佢地同分化佢地,做出黎既野都係一樣,只係工作氣氛及同事關係既問題

所以純粹睇下邊樣易管理d
養一個老屎忽個作用就係俾人做箭靶
做得野嘅人一齊屌9佢
唔會搞分化
玩到最撚癲一定係表面團結你地,實質分化
要你地真心賣命,但自己下面明爭暗鬥。有人幫公司盡心盡力但有咩事又聚唔到力反上面但無咁上下實力通常都會管到炒哂車
華人
我諗你未lead過人

其實出離做野一般係上司落埋場做,幫下屬補位,再得閒嗰陣upskill下下屬咁。

簡單離講大家係frd,我係似佢阿哥/老豆咁,要對佢地的錯包底+補鑊,大家係命運共同體。

基本上大家個norming form到後,你自己有咩決定佢地都會服,而佢地有咩意見都會敢講,有用咪用,唔用得的解番比佢聽點解,睇下佢說唔說服到你。

慢慢佢地有咩問題都會同你講,
有毛有翼後就會飛出去搵工架啦,唔會搶你飯碗
你講到啲下屬咁白痴,你要分化就分化到。

你真係做過野未?
要有一條鯰魚,其他就團結
本身個老細就係鯰魚
唔得
老細要係絕對中立
比我係老細緊係set d目標, 將D工作量化
都唔理你O唔OT
自然睇到邊個係度hea邊個勤力
最好類似以前中小學管理, 整個排名
表面話推動工作用來計bonus用, 實際大家下屬互相競爭
差果D見到自己差 自然會想上流
你根本控制唔到D人幾時走
全世界得樓主最醒,玩分化人地唔識分
跑數嗰班不嬲做緊
知唔知點解唔係跑數嗰班做唔到呀天才
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞