法例仍有「英女皇」字眼 林定國:須徵詢中央意見 難定出修例時間表

119 回覆
14 Like 115 Dislike
【有線新聞】本港部分法例仍然有「英女皇」等字眼,律政司正進行檢討,至今識別出101條法例及附例,當中74條未提出修訂。政府指須徵詢中央意見,難以定出修例時間表。

選委會界別(教聯會)議員鄧飛:「如果50年不變的話,都過了一半有多,為何法律適應化還要這麼漫長的時間?」律政司司長林定國:「有時須適應化的條文隱藏得很鬼祟,我們不斷處理中。第二,這不是搬字過紙的過程,舉一個簡單例子,你說刪走英女皇是要刪走,但用甚麼取代?很多時都要思考。」

選委會界別議員陳曼琪:「這類比較複雜的法律被識別後,有沒有可見的時間表?」林定國:「究竟在中央角度,他希望中央駐港機構究竟有何義務和權利?他們(中央)也有政策性考慮後再告訴我們,所以時間不完全在我們掌握之中。」
一陣發現丁權都有英女皇字眼就好笑
你說刪走英女皇是要刪走,但用甚麼取代?

咁英女皇走咗咪就係英皇囉
開始亂咁批鬥
直接改為翠聖上
英女皇仙遊咗
改英皇?
Pin!
GSTK!
班友無野做搵野黎搞 本身基本法附表已經有解釋
https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap1?xpid=ID_1438402523156_001
鄧飛:「如果50年不變的話,都過了一半有多,為何法律適應化還要這麼漫長的時間?」

鄧生即係話51年就會變哂?
誰才是你心中的紅太陽!?
英女皇都死埋啦
直接轉做習近平就得
識唔識用全部取代呀
改做党核心咪得
佢既50年不變係第一秒就要開始變
確保50年後全部變曬
同常人理解有d唔同
比25 年你做乜9
正一食濕米,噤都要問
改做刁帝
英文可以叫Xi Di
下個月仲跑女皇盃
del曬佢囉
咁點解唔直接轉用中國法律
又話一個中國?
比你刪走英女皇3隻字咪一樣用緊英國佬留落既普通法體系
釋義及通則條例
英女皇、女皇陛下政府回歸後按情況相當於中央人民政府、行政長官、或者香港特區政府
咪改中國皇帝囉咁蠢架
有啲嘢可能爭住要
但有啲嘢就可能推來推去?
刷鞋既野我地識條撚咩
佢就係連個字都唔想見到
街名、地方名一日唔改,都仲係好唔安穩,國瘃都仲係好危險
人心惶惶,試問個經濟又點會好呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞