有冇住戶分享吓西九四小龍好唔好住?

774 回覆
33 Like 282 Dislike
小弟外區人
計劃會生小朋友(1個) 尖沙咀返工 另一半返金鐘 將來可能會養車
最近睇西九龍 target兩房
集中留意四小龍,大四喜,美孚
同身邊人討論過好似四小龍性價比較高
屋苑自成一角 附近有民生有d2有aeon
政府又係碧海果頭起緊嘢

想請問吓四小住落有冇咩大問題?
昇碧泓宇又應該點排好?
奧運啦
唔夠budget
預8m頭至中
加多少少系列?人地問4小龍
你不如話再多少少去埋element啦一條直路咋嘛
好快有人出黎講工廠區 樓望樓 無野好食 樓下商場廢去地鐵月台好遠等等
(長沙灣撚)用7xx萬買四小龍好定用5xx萬買30年既舊樓好
https://lih.kg/3636477
8m夠買奧運有餘,駛撚睇4小
加多少少買部直昇機接返工
住左十幾年四小,交通去邊都方便,娛樂都有,最大問題係夜晚11點後冇野食,最近要去到美孚長沙灣
可能因為小弟住開廢老舊區
我都實地睇過幾次樓覺得配套可以
九龍區同級應該得黃埔?又好似話老鼠多到仆街
多謝師兄意見
我都睇過奧運幾個盤
價錢因素所限每個盤都有些許缺陷
要硬食離鐵好遠/低層望公路/廳細房細/保養差一飯
前輩提我不如退一級買間好少少既四小
巴打住邊個屋苑?
如果你有小朋友就幾岩住 4個屋苑都有會所可以放電 宇晴商場大量補習社同學野
TST同金鐘都半個鐘內嘅事
排名 昇 碧 宇 泓
碧個2-3房則超實用
自成一角
黎緊仲起緊條天橋直到海達 vwalk 南昌站
真係冇得輸
Btw 你養唔養狗 宇唔養得狗
都錯唔晒
樓下商場同其他大屋苑係冇得比架啦
但係叫有間aeon
半新樓 近旺角 咁嘅價錢係要有啲取捨
有錢就升一級去奧運啦
四小龍易入難放,住一世。
難放?睇黎師兄唔熟行情
咁都半新樓?廿年喎
個人感覺四小個商場還好
好多補習班興趣班第日湊仔有用
飲食有D2搭夠都叫比公屋場多少少選擇
奧海城當然好行又有堆名牌店但價錢又另一回事⋯

想請教吓昇同碧之間應該點揀好?
我睇過昇491平 昇522同碧505都實用
感覺同一嚿lump sum升奧運係價錢升一級、鄰居升一級、商場升一級 但單位內籠要跌一級
之前租過新樓住唔慣
同埋要真九龍地鐵上蓋好似已經無盤?
仲要好多開廚則
露台有好有唔好⋯由細到大住開冇露台我又唔食煙
玻璃幕牆設計又好難擺傢俱
碧一定實用過昇 昇491 個兩房同廁所好近 睇下自己接唔接受到 碧無蓋去LCK站 都遠
491同460只適合唔生仔嘅家庭住,一家三口一定係522起。
碧海隻500尺都極實用全屋四四方方,廳大房大無得輸,你可以去碧樓下望望而家條橋就快起貨,第日行去公屋村度有圖書天地同大量新起市政設施
泓景有露台你地唔鐘意就skip
宇晴我睇過幾間個廳都大橫窗採光度夠高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞