呢度有冇物理治療師(拗柴問題)

85 回覆
2 Like 9 Dislike
唔好亂教人啦, 傷完24小時內就敷冰, 過左唔好敷。要熱敷,

想平的正正經經睇 中醫跌打啦, 針灸 幾好。
我睇開荃灣有一間中醫跌打ok, 如果近你我先再講。
你個鐵打廢左少少
消腫就緊係冰
仲有睇咩垃圾中醫鐵打,晒錢
之前同你情況一樣 都係拗柴都係落樓梯先痛
我斷斷續續睇左幾個跌打都覺得差啲差啲
最尾有個老師傅一望就見到我腳背腫起左
話啲瘀未散曬 谷左係腳背
本身唔可以伸盡腳背 比佢捽同打散左
敷完一劑藥就搞掂曬
咁犀利? 敷咩藥咁把炮......

我而家睇完物理治療,變咗腳眼舊骨痛,搞到我都feel唔到原本條筋仲痛唔痛
總之好似仲大獲咗
仲有冇人有咩神醫推介

唔係 跌打, 係中醫跌打, 有牌果啲
我係幾個月後都用唔到力,受唔到力,單腳完全拮唔高到腳,最後都係不了了之
最後過左成年令先無晒事
唔只係拗柴,係廢柴
唔好啦,我好想做運動呀
我而家都係單腳拮唔到

原來有分
無牌跌打,求撚其同你捽啲藥酒,或者up啲草藥。
但 中醫,會按 穴位同你針灸,摸下啲神經線睇下係咩問題。等等
仲腫緊就不如睇下醫生先
睇完樓主講其實所有野可以自己manage,不過要做少少運動,如果重有紅腫發炎就冰敷,如果已經冇腫就熱敷幫助止痛。

另外可以自己用手按摩小腿外側嘅肌肉,一般黎講就係calf muscles 同fibularis longus 嗰啲 (google 就會知喺邊度)

然後做一啲強化小腿外側嘅運動
https://www.youtube.com/watch?v=W9lT3gfehC0
呢條片入面嘅運動唔錯,不過要記得做嘅時候要係接受到嘅痛楚/冇痛先好做,太痛唔好死忍,會整差咗。

最後去到差唔多好得7788做翻d ankle prorpioception exercise(youtube 大把)去預防下一次嘅ankle sprian

希望幫到樓主,如果都係唔得就搵間好嘅physio 睇睇啦,一般sprain ankle 都唔複雜,個人認為未需要去到照超聲波甚至MRI,一般有少少經驗嘅physio 同你check 下都會知你咩位置有問題

利申 公立做緊嘅physio
thanks for sharing
但佢一開始講扭親嘅位都唔係我個位
我都係會下拉筋運動了

不過我而家擔心係,變咗唔係筋痛,係內側凸起粒野啲骨痛咁嘅feel
有冇得影張相睇睇,描述下大概嘅位置
你衝擊波係咪打差唔多既位呀
有呀,佢打落呢度嗰陣都好酸痛!
但表面又睇唔到有瘀
過多排就唔痛嫁啦,衝擊波原理係內部破壞,等佢好得快d,你表面上睇唔到有野嫁
ching can tg?
樓主隻腳依家點? 衝擊波有用?
而家理論好似改左
敷冰係唔岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞