呢度有冇物理治療師(拗柴問題)

85 回覆
2 Like 9 Dislike
不如你看家庭醫生/骨科,之後再看下有無需要轉介物理治療師

仲有,網上個個都可以喺物理治療師同專家
有保險
照x光/mri
就咁企都會痛?
有冇得影張相黎睇下呀ching?

咩點解冇好過姐你睇得跌打就預左啦下化
成個月仲腫緊,痛緊得2個可能性
一係有骨折你唔知,一係你入邊d soft tissue complete tear,無好過
依d情況唔入醫院照下xray/ct,鬼知你邊樣有事,摸兩摸就斷到症咩
一早照過x光冇事
大佬佢有咩事唔去照個xray同睇正規骨科醫生之後做物理治療
無計
咁有冇醫生推介
物理治療咪又係呃飯食
不過佢地成日好得閒上連登收症
如果係骨折,樓主無可能忍到嗰種痛楚而唔入醫院,我以前拗柴係睇西醫,醫生教受傷後即時用冰敷,等微絲血管唔好再惡化出血,好番好多就每晚用暖水敷,等啲瘀血快啲流走
拗嗰陣向內定向外拗
咁耐唔好又無斷骨無斷韌帶嘅一般都唔止踝關節有問題
睇下小腿大腿肌肉有冇邊啲位係特別緊
自己按摩下放鬆左睇下痛有冇減輕
X光唔係幾睇到軟組織,建議去私家照MRI
睇唔啱就轉第二間物理治療診所
一定要檢查清楚先可以判斷咩事
我會建議你檢查下你條脛後肌筋腱同埋小腿肌群
斷/撕裂阿斯基拉鍵?

睇醫生啦
youtube好多。。。。洗咩連登問。。。
其實有d case xray照唔出,因為個骨折太細,一條細細地既裂痕黎,真係要課金黎用其他野照先見到有明顯既裂痕
依d金其實你要課,你唔知頭唔知路去自己搵人睇,一次我當5,6百,你睇幾次都未好其實條路都係返到
拗柴一般係韌帶撕裂
ATFL CFL
行得走得應該係Grade I
1個月正常自己會好返

腳眼後面個位有幾條tendon
睇你覆圖就應該唔關Achilles 事
Anyways 想平就照ultrasound
有閒錢就照下MRI
搵個識手法治療+exercise rehab 嘅物理治療
物理治療師 1千蚊1個鐘睇個症
會唔會咁得閒上黎答你?
拗柴仲要走去睇跌打
講真你自己都知原因啦
其實物理治療呢樣野真係要介紹,遇到個9做機、玩三寶就晒時間
但有心做、識睇個啲真心係有唔同

或者你個腳入面有腫呱,所以頂住左
試過拗完柴唔好好處理,諗住會慢慢好,但係成幾個月都做唔返運動,完全發唔到力,之後去左睇物理治療,做左十次衝擊波左右,終於好返
如果向外翻 ,過咗一個月,叫做差唔多好返啲筋、肌肉會有類似黏膜黐住,我試過兩次,要去睇物理治療用衝擊波、針灸、按去推鬆,有機會要啪一啪骨。之前睇physio講嘅,當然好講個physio好唔好
好 試下 thx
不過之前用喜療妥按咗兩星期都冇乜用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞