As Watson 垃圾公司

80 回覆
96 Like 7 Dislike
Tcon Junior Programmer 都有> 30k
點解要做呢啲工
SI 係System Integrator, 同Vendor 係partner 關係
Vendor 係開發product 嘅公司
SI就係integrate based on vendor develop 嘅product further customise / integrate 俾唔同client 嘅公司

上面講嘅SA有好多變種,system analyst / architect / solution architect

十幾年前用system analyst 多,而家啲MNC多數會再細分做solution / technical architect / technical Lead ,基本上都係manager grade

Project manager 就變咗食物鏈底層,出事第一個俾人炒/俾人屌就係PM

至於讀乜先做到係冇乜限制,SA多數係IT technical底。讀CS / Maths / Engineering 應該都入到行

近年兩年仲多咗好多質素參差嘅bootcamp

至於人工就同轉工嘅次數/公司入面升職速度有關係,快嘅 4-5 年都有50k or above
清楚哂
層主有冇咩pt course 可以介紹比想中途入行,有full time 工作ge人去讀?我見IVE 係日間全職讀
各大附屬學院都有part time CS degree ,可以睇下個syllabus

如果本身有degree一般都係兩年半至三年
建議執柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞