As Watson 垃圾公司

80 回覆
96 Like 7 Dislike
所以米垃圾公司搵垃圾agent周圍呃人入來 咩都係 合約仔 病都有說話聽 又無錢claim bonus諗下好啦 個啲IT 大佬最鐘意講合約同我地唔會有分別 屌 最後有幾樣衰有幾樣衰 要幾cheap 有幾cheap
火炭返工真係恭喜你
火炭果邊好似有個IT老屎忽出哂名
唔知有無花紅
我做緊in-house都唔好得去邊,次次都要收工後一個鐘先比做delpoyment. 有時做到半夜飯都冇得食,第二日照翻9點。人工加得3%
錯啦 成個火炭都係老味
都係 但真心佢地跟得貼嘅話呢個世界就完了 但真係好old school 一年12AL 合約員工跟本人都唔係
係架做AP都可以有50k架,夠年資就得

但係做得IT呢一行,當你做咗十年
你同新仔都識得揼石仔
但係做得SA就係要有能力管理成個project
at least要識得project development既cycle (最好讀埋個PMP)
skillset都要lead到d細,at least high level
要識得同PM/BA deal,防止d屎keep流向d P同AP到

呢個就係SA同AP既最大分別
所以你一升職做SA可以講聲恭喜
你唔會傳聞中到四十歲畀人炒
甚至可以提早推休因為你既工作規劃見証到你對人生都應該有良好既規劃

注意我係講既唔係掛名SA
好多細vendor為咗拎張單返黎
好多時候都會推唔係SA既人去做SA角色

不過你講得啱
只要你有能力其實咩title都唔緊要
因為就算你做SE,你有能力做SA野好多上司都會睇到

BTW我好慶幸,人生過6位IT上司
有4位都對我好好教識我好多野
我離職都係因為香港IT風氣係要轉工先識得加人工 (+30%以上個種)
真係不滿,做夠一兩年未再試下水溫

係我初初畢業個陣(十幾年前) IT都係好缺人
當時候讀IT既人少,讀完IT又肯做IT既人少
肯做IT又肯做development既人極少

到宜家都係同一現象,移民潮更加加深呢個現象
就算移民潮完又或者內地人口嘗試填補香港既空缺
應該有排先到IT人口

我自己睇好IT development係呢十年都應該唔憂做
做咗5, 6年,有實力又想發圍上位係呢幾年架啦
btw新請返嚟既人都要當少爺公主咁看待
(注意係請返嚟炸,無料既老屎忽就睇住)

我4章野LinkedIn set咗唔駛搵工都間唔時畀人撩
香港IT市場(非R&D)應該重可以玩好多年
AP 30???

負責咩
係工廈返預咗人工福利差啲
唔通叫佢比ibank待遇咩
其實都合理,哩個group本身就賺唔到大錢,本身人工都超底,仲要無得上,邊個會做落去?但要講係後生千奇唔好入去做。
呢間公司好多老屎忽同印度佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞