英國投資集中區

152 回覆
7 Like 20 Dislike
上年九月£200 左右入 磨左幾個月
2024 終於gogogo
飛機engine 龍頭 應該冇死掛
我剩係買左sainsbury 同GSK
利申:新手
IB min charge要3gbp
day trade 有D貴, 你地用邊間買會平D
Trading212 ?

excel7ty, 唔會考慮英國留收租
英國收租呢刻唔算好吸引…
扣晒所有嘢(雜費,Agent管理費)可能得4-5厘
不過呢啲都係長期嘢…
做定期都唔會長期都有咁高息啦
總有一刻收租多過定期

不過真心收租唔好揀apartment,除非你做bnb
Apartment 供應只會越嚟越多
唔會升好多,又多駛費要俾
租客又會成日轉手

同埋如果想賣樓賺錢離場,就好麻煩…
交稅接近無咗3成利潤

無planning同無心機去理嘅人真係唔好玩
house仲有另一個問題係氣味/衛生
d惡臭吸晒入d dry wall到 好難清

試過有個中東人學生鄰居完左visa返老家 好多野唔要俾左一d我 果陣味係真係頂唔順 結果我全部都唔要得咁滯

亦都永遠唔知佢租客佢點用
我睇樓果陣見過d local極度愛狗隻 任由佢地屋內大小便 真係夠膽係屋內牆角有尿漬
居然遮都唔遮就咁放人睇盤

而家仲要唔可以用寵物理由拒租 所以呢邊要搵到個好租客真係一個大議題

所以諗完一大輪 結果都係買番債/美股etf既英鎊版本 繼續相信美元霸權
150 入
諗住睇佢核
點知飛機升到飛起

最近入咗啲airbus 希望做得起個hydrogen 機啦
純粹問下大家有無人買英國債卷, 我暫時睇AJBELL OR 直接同財政部買
之前西先生出左啲policy, 睇緊幾時有details
https://nsandi-corporate.com/news-research/news/budget-announces-nsi-3-year-fixed-rate-bonds-and-new-2024-25-net-financing#
主要幫屋企慢慢收息唔洗做大佢
係咪上次6.2%個隻黎
好似要自己報稅
就係未有Details 個下麻煩 因為就快減息 要入國債就差不多時間
yes 唔同其他人話玩股票, 國債啊定期個啲transaction 同數好容易報姐
有睇ns&i隻premium bonds 見好多人當emergency funds咁儲 每個月有抽獎 無抽中啲錢都唔會無咗 同埋係tax free 不過想收息嘅premium bonds應該唔啱你
呢隻野廢的
學上邊個位講 我都係放左幾十鎊當買lottery
2024-2025 budget 啲野未出爐 過多個星期應該有啲野睇掛
點解咁講
我覺得好撞手神 有時中幾百鎊有時乜都冇
d錢真係唔用先好放佢
有details 了
唔吸引
銀行股開車了
抽獎係咩意思
https://www.nsandi.com/products/premium-bonds
網頁寫to win tax-free prizes each month
我諗同六合彩差唔多原理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞