英國投資集中區

152 回覆
7 Like 20 Dislike
因為要計番唔同既稅係唔同既
interest
dividend
gilt 又唔收CGT
短炒又要計BED & BREAKFAST RULE
唔同CURRENCY又要計番做英鎊
係要每一個TRADE都要清楚列明
其實我報左兩年仲係唔完全清楚
Accountant 要我俾咩就俾咩佢
佢有D 位會幫我ADJUST左
計番條俾我自己就咁計俾少左
我好清楚問佢我要誠實報稅唔玩逃稅
佢好CLEAR答我 佢都係用正當手法幫我
咁就算數 SO FAR HMRC冇搵過我話我走稅就算
都係visa算
間中買下lotto
都係vusa算
間中買下lotto
VUSA
VJBP (好似唔識升咁)
英銀全部52週高

除左匯豐
輸錢係唔係唔駛報
Losses 可以同黎offset 贏左果啲
英國股太廢 根本係含指2.0
月供spy好過
VUAG
67就有份 6 7厘一係你就全職收租 自己做埋維修 你俾香港人幫香港人aa manage 既話 出rightmove 先收你一舊錢 之後再每月10% admin fee 未計維修 未計稅 未計租客唔撚走你要玩section 21 律師費
個人覺得除非真係好得閒 全部自己管理
否則英國買樓做收租佬 好大風險
house全部木屋 求其個租客覺得收得貴租
唔小心係廁所淋下水 倒瀉下蜜糖 已經大獲到不得了 收益中上
但係成本大 風險都大
apartment 比較好 至少實淨d 但又變左唔識升值 d癲價管理費又任鳩佢加

所以諗左好耐 除左自住 唔會考慮英國樓 最多用Isa 買英國REIT 當分散投資
我都鍾意呢隻 唔駛收雞碎咁多息 煩少d
LM
lm
有幾多%想了解下
係咪一年內用爆左share ISA £20K quota, 就唔入得其他ISA
用isa 咪唔洗比cgt
係,1年最多加£20k
Vodafone 啦,有10% 息
vuag 即係voo既 不派息英鎊 版本
銀行月費係咪Barclays 最平?
總收費675鎊 我分左兩人份量 其中一個ACCOUNT 我都成日DAY TRADE分開兩個砌到岩岩唔駛俾HIGHER RATE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞