THE IDOLM@STER綜合討論區[118] 銀のイルカと熱い風とUOの海

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
就係自己經歷過依D,依家有後輩黎問我,態度好又肯學既,我都好俾心機教

呢樣真,當年炒散無人肯交做野,個人又蠢蠢地,搞到俾啲老屎忽串,我個人超不爽,無耐就再做,之後我就發誓將來做人大佬果陣會努力教好啲新仔做野
直到宜家我都好有耐性去教人
.
.
.
.
.
.
當然遇到有啲教極都唔識就用盡全力去串佢

呢家仲有幾多人真係會用過心出黎學野同做野

講起我就頭痛,最近黎左兩個00後,唔踢都唔肯郁,郁又郁果一下半下,我係老細真係想炒左佢

00後咁快出黎做?

我咁睇,會唔會太新未敢自己搵野黎做?但又唔敢開口講自己冇野做

其實我個間就垃圾快餐店黎,佢自己過黎見工,應該無人逼佢既
姐係唔係老屎忽話要鳩屌班友,
大佬你宜家唔係返緊學,係返緊工,香港9年強制性教育就話逼你讀書姐,出黎做野好心就成熟啲,你收得人地份糧,就唔該做番人工相應既表現得唔得?
咁基本都做唔到,咁你去邊度返工都可以收皮啦
香港既男仔大部分18歲都价係幼幼稚稚唔係無原因,學校無教過做人做事,剩係死讀書,搞到出到黎連垃圾都不如,唉,睇到都心痛

遲到半小時係基本...
唔做唔會通知你辭職...而係直接人間蒸發...
見太多

身為90後,我自問都唔係話好勤力,但望住班00後真係
想當年90後就話俾班廢老逼害標籤做廢青,但宜家親眼見住班咁既00後真係連廢青都不如,香港係咪真係可以收皮
mltd

我目前6千pts 如果衝5萬名內可以趕得上嗎?
就係自己經歷過依D,依家有後輩黎問我,態度好又肯學既,我都好俾心機教

呢樣真,當年炒散無人肯交做野,個人又蠢蠢地,搞到俾啲老屎忽串,我個人超不爽,無耐就再做,之後我就發誓將來做人大佬果陣會努力教好啲新仔做野
.
.
.
.
.
.

講起我就頭痛,最近黎左兩個00後,唔踢都唔肯郁,郁又郁果一下半下,我係老細真係想炒左佢

00後咁快出黎做?

我咁睇,會唔會太新未敢自己搵野黎做?但又唔敢開口講自己冇野做

大佬你宜家唔係返緊學,係返緊工,香港9年強制性教育就話逼你讀書姐,出黎做野好心就成熟啲,你收得人地份糧,就唔該做番人工相應既表現得唔得?
香港既男仔大部分18歲都价係幼幼稚稚唔係無原因,學校無教過做人做事,剩係死讀書,搞到出到黎連垃圾都不如,唉,睇到都心痛

依樣香港真係做得好差,自問我都係受害者之一

其實好多野係常識...

常識都係相對... 個個時代唔同
最可怕既係宜家啲家長好撚恐怖
過多10-20年出黎果班真係想像唔到
一代不如一代㗎啦
無解
我出嚟做嘢咪又係俾啲70後屌
我讀多半年都唔留喺香港啦
根本訓練到啲人唔正常

.
.
.
.
.
.

00後咁快出黎做?

遲到半小時係基本...
唔做唔會通知你辭職...而係直接人間蒸發...
見太多

身為90後,我自問都唔係話好勤力,但望住班00後真係
想當年90後就話俾班廢老逼害標籤做廢青,但宜家親眼見住班咁既00後真係連廢青都不如,香港係咪真係可以收皮

你地講果D野又離譜左

可能我自己做果間都算幾出名,冇咩依種情況

.
.
.
.
.
.

00後咁快出黎做?

其實好多野係常識...

常識都係相對... 個個時代唔同
最可怕既係宜家啲家長好撚恐怖
過多10-20年出黎果班真係想像唔到

呢個真
唔知點養先可以養到啲仔女完全冇自理能力
究竟啲家長有冇諗過自己死左個仔女連煲水都唔識煲點算
mltd

我目前6千pts 如果衝5萬名內可以趕得上嗎?

一日搞掂
仕事>食水/石>燒卷>燒活動Item
半日最少10k pt
偽P未做過野搭唔到嘴

又比你發表下上坂有幾正啦

mon緊你地經驗 不了

屌你 影我托柒呀

.
.
.
.
.
.

00後咁快出黎做?

其實好多野係常識...

common sense is not common
有啲野要錯過先會識,但基本心態既野要靠自己改變,真係幫唔到
但個心態未準備好,希望你真係唔好返工,你浪費自己時間唔緊要,你浪費緊人地個時間
偽P未做過野搭唔到嘴

mon緊你地經驗 不了

偽P未做過野搭唔到嘴

mon緊你地經驗 不了

老老柒柒 而家好多後生連照顧自己都唔識
偽P未做過野搭唔到嘴

mon緊你地經驗 不了

你肯有心學...
你幾蠢幾無記性...
我都一定會畀心機盡量教...
會同你一齊諗方法去面對...

你盡左力...做得柒...我一定畀機會你改同進步...

但如果你鳩流流...個心都唔係度果D...
唔好浪費大家時間...

好似講緊我舊公司某同事咁
老老柒柒 而家好多後生連照顧自己都唔識

其實唔止後生,好多時啲老害都係柒柒地
偽P未做過野搭唔到嘴

mon緊你地經驗 不了

都係死返去打event算
雖則我都係聽返嚟
返工個度我已經係最後生個個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞