[暗榮] 三國志可唔可以做好d

47 回覆
39 Like 7 Dislike
13其實都幾好 結婚可以3條女 威名都幾特別

但唔肯定有冇記錯 人際關係好on9

要升1階友好度要睇運

唔好運可能要成3個月來回係地圖由a城去b城

重要每個武將要升好感度都要做
等睇8 remake整成點
執好啲AI都好緊要,11玩過都知,一兵大法嗰啲,去到14都係冇進步,今集個城下反擊太高傷,AI又唔識攻,一係冇攻城車,一係就部車行得太慢跟唔上大隊,變咗幾隊兵直接A座城,守方根本唔洗出兵,已經將對面射瓜晒,打幾年都攻唔到座城,不停喺度重複送頭

整一堆府喺到,但AI進攻嗰陣係冇意識去佔府先,淨係識得死衝,斷糧又係,因為AI淨係死衝,所以斷佢後路太容易,個感覺係暗榮冇調整AI去適應佢自己設計嘅嘢

今集個節奏又慢到死,募兵又慢又少,啲兵又行得慢,又冇咩好做,每個回合就係咁探索或者加人工,攻幾座城破局之後勁無聊
日本遊戲好多都大規範
技術力創造力都比唔上美式製作
期待科技進步三國誌武將可以引入 ai 唔同武將有唔同性格同表現
日廠同外國廠合作
日本開發美術/配樂 , 戰場設定
其他遊戲系統外國廠用全新思維創作
依家三國誌大問題係 ai
搵到一種戰術電腦唔識破解就可以不停屈電腦變左作業式玩法
同埋武將表現太公式感覺只係一堆冇性格既數據
令人好難投入
14 耐玩好多, 起碼AI 無11 咁蠢
玩到後面就係平堆,三國志都係有呢個戰略驚通病
三國志既然放重角色,人物關係應該要做得更影響遊戲過程
13同道呢個設定係幾好,但唔應該只限玩家可以咁做,電腦都應該要有,好似太閣家臣咁,一個大勢力入面分黨分派
咁後期就有內部分裂有大型叛亂有被推翻,唔會咁無聊得大蝦細
14 有度好差就係個單挑,無奶油人地要單挑就一定要應戰,變相有高武力武將帶兵就打高好多班。我記得好早期,好似三國3咁,單挑有得選擇應唔應戰,而衝動型武將就有時會強制應戰單挑,呢個做法合理啲。

好多時有部分做得好既野,到下一代就冇左,暗榮呢方面真係麻麻
但13有度唔好就係如果玩家係做臣子,只要官階慢慢爬得上就一定有太守,軍團長做,而不是跟能力/同君主親密度,次次玩到做軍團長我都開始同下屬搞好關係然後叛亂自己做君主
呢樣我覺得好正
龜縮就扣士氣
三國志不嬲將所有缺點放哂落去
等暗榮改好哂再放落戰國到
龜縮扣士氣合理好多,玩14果陣,明明兵力係對方兩三倍,但只要對方有個勁武將,就會係咁單挑屈機
其實如果你講既士氣玩法, 單機既黎講好難做, 因為玩家實大把辦法屈到電腦仆街,

例如我玩信長果時, 見到佢幾十隊兵過黎,明知守唔住, 但我只要搵幾隊最強既塞在中央路口。

然後派其他城既垃圾兵去打佢地唔同既城,
(有份出兵的城) 因為出完兵個城兵力低,
ai 會即刻回防, 佢一回防我就撤兵,
無限loop 屈爆ai,
1黎可以我最強果幾隊變到多打少或強打弱。
2黎佢一來一回再一來一回 咁樣,兵糧會用曬自爆。

以上例子係其中一招,然後你幻想下如果佢將AI 整到好叻啦知你點玩,
咁就變左玩家點玩都贏唔到。
一個玩家果同AI 玩,佢同時一個AI 可以好極限咁提升100個城都得,
你一個真人玩家頂盡咪睇10個城
個單挑真係hea到...自動打幾下就完,直接搬返11嗰個都好得多,起碼有掣撳下

每代個製作人唔同,估計係個個都想做自己認為好嘅嘢,所以唔會刻意拎返上一代嘅嚟用,同埋感覺暗榮出新一代個定位似係新作多過續作
但光榮d AI真係搞唔掂,你城多兵,佢就覺得唔夠打,咁就全世界一齊唔打。你一出兵,佢見你兵少又跟住出,骨牌效應一下又變世界大戰
14 既AI 好似叻左,識得斷人糧食供應線,唔係淨係靠兵力屈人。

不過又係有地方設計得唔夠細心,例如我用劉璋稱帝,理論上劉氏宗親,獻帝禪讓就應該用返漢呢個國號,但佢又無得比我揀漢而我又覺得唔應該用蜀。
佢出隻完美嘅版本仲點引你買之後啲版本
實係呢度刪啲個度減啲
有冇巴打細個玩過隻online game
叫三國策
有晒你講嘅野
係課金太貴
我直情熄撚左單挑佢 煩都仆街無lala 文官同人單挑
7定8定10係睇能力,搞到用胡車兒 糜芳 劉豹 呢啲人好難上位

13最唔掂係 AI蠢到離譜
做臣子會俾上面激到爆血管
革新 真係超正, 不過已經玩唔返
劉備d 靚個個都有一騎
下下都比佢單嘢挑死哂d人
其實歷史現實都冇咩單挑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞