[暗榮] 三國志可唔可以做好d

47 回覆
39 Like 7 Dislike
都出到14 15
各樣細節都做得唔好

首先 戰爭迷霧 必需
雖然上帝視覺 但敵軍確實人數應該係唔清楚(圖像可以顯示 疏/密/好撚密)
14 d小據點作營寨糧倉 可以偷襲 偷襲到就代表斷糧道扣士氣

勝負係睇士氣 幾多兵都好 士氣低到某個點就潰敗 被迫撤退
而撤退被追殺就傷亡慘重
所以玩家要拿捏撤退時機 輸少當贏
變相係推進模式咁 直到兵臨城下
除非野戰做到包圍 就有機會全殲

軍隊攻防應該係 士氣>訓練>>>統率
所以夠士氣 兵精 即使平庸武將都唔會廢得去邊

而統率作用係 1)基礎部隊攻防 2)士氣唔易跌 3)練兵 4)撤退可以死少d人

武力只係 1)單挑 - 拒絕單挑就降士氣 2)高機率會心一擊 - 短時間內提升傷害及士氣

智力理應係排兵佈陣上 但玩家決定左
而且計謀成功與否應該係一場仗既關鍵
所以一定要加強參軍既作用
但又要平衡到遊戲
11 14 [混亂]個人覺得太過屈機
建議變短時間內降低敵方移動力
智力愈高 施計範圍愈大
可以且戰且退 弓兵拉打
關鍵時候施計 配合部隊進行包圍或撤退之用

政治不如直接改做[內政]算
商業 開發 維修 徵兵 軍馬兵器 治安 運輸 etc.
全撚部睇內政能力
等班文官重要性加強 武將只係打仗練兵

14既性格系統係好 但要平衡一下
個人覺得[莽撞]失控離譜左d
可能改為士氣一崩就唔識撤退 戀戰
或者士氣值臨界點比其他人高 好易就會撤退 etc.
所以呢類角色令玩家操控會煩d咁解
不至於唔敢放佢落場打

武將特技個人覺得太撚屈 要取消
神將有高數值/好性格已經夠屈
每逢會心一擊 成功施計 做返d獨有動畫/效果就夠

地形11同14都唔夠detail
要令每個戰場 都有有利位置 搶佔先機
可以好好反映返史實既重要戰場

兵種方面沿用類似11咁都ok
簡單d好 唔需要兵種相克 都唔洗咩升級
槍兵 - 平均
盾兵 - 高防 低機動
弓兵 - 遠攻 近攻廢 擺位要講究
騎兵 - 高機動 第一擊高攻 考操控 另外要比較稀有/好多資源先生產到

講住咁多先
而家打11又唔係 14又唔係
暗榮做到以上既野 遊戲性/耐玩度都高好多
歡迎大家再補充
合唔合理 大家點睇
見樓主打咁多字都唔好意思 9up
依家佢重制8又睇唔睇好?
玩過9, 10, 11, 12
之後嗰幾隻完全無興趣入坑
個方向好似錯撚哂咁交友gal game填顏色
幾時出15 ?
我都係鳩up
不過想隻game可以好玩d
make sense d 有代入感d

8 remake唔睇好
14既武將性格同糧道設計idea係好
但未成熟囉…
應該有撚排
其實三國志咁多代都各有特色
但係往往唔可以將新舊版本嘅優點繼承
出到兩頭唔到岸咁
其實11同14似樣 但未夠好玩
講起動畫/ bgm
好想佢變返三6咁
而家d樣變晒動漫人
同埋 三6 既音樂有氣氛好多
回合制
半即時

個人覺得半即時好d 有部署 再聽天由命 有緊張感
回合制一人一下有d on9
虎車旋轉碎彈襲!

七隻字擺埋一齊都唔知咩意思
同張飛又無關係
但就係好型好High
淨係玩10
求其加返呢d獨有動畫落爆擊嗰刻
都即刻high左 有代入感d
我反而會因為半即時聽天由命睇住條友入火坑都救唔到會覺得on9

仲有即時制嘅三國志 Battlefield
會覺得三國志系列最爽(當然爽完都變on9無腦推)
但三國每個武將都好有特色
好難搞到RTS game
真 最認同你呀師兄 啲音樂真係廿年我都仲記得
開放steam工作坊係咪可以解決到你的問題?
所以要考預判操控 有意外都正常
我想佢將 信長革新 個套戰鬥模式套入去三國志度
一兵大法

彈出彈入耗電腦大軍嘅糧

無米就走兵 夾佢單挑
冇玩過 但岩岩睇左gameplay
感覺類似11 14咁?
如果可以focus多d係戰前部署 利用地形佈陣 再臨場有微調操作 施放計謀既timming etc. 可能會好玩d
畢竟打仗都係兩班人痴埋互劈 都好似冇得再點搞
革新同三國志11兩款同期作品
真係光榮最後可以逼到自己打爆機嘅game

之後暗恥要降低難度俾新手入坑
好多指令/計謀/內政都簡化哂
想話玩爽度唔好搞咁多用腦嘢
但玩千人大戰場面又做唔到滔滔鍋咁
結果咪又係村民械鬥,鬥數字都唔知爽位係邊

如果要搞9到啲Game弱智都玩到
不如直接搞9無雙嗰邊啲帝王傳
就當搞9咗啦好無?

想降低難度俾新手入坑好難咩?
DLLM減價啦,5A大作呀?
認同
要爽 去打三國無雙斬草啦

三國志理應係燒腦game
俾玩家一嘗有如孔明韓信既用兵先岩
樓主可以玩下三國志11啲MOD
推薦你玩依個, 有你想要的野:
http://www.esanguo.com/yxzy/22104.html
解壓完,搵下裡面的pdf,有教學安裝
解壓碼:蒋公子要上进
or 其他mod:
https://san11pk.org/categories/3
關口 險要 本身都應該要有加成比人以少勝多啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞