(唔係炮友故)約炮嗰陣喺酒店撞到個異性friend⋯⋯

35 回覆
10 Like 28 Dislike

到咗我生日嘅前幾日,我啲朋友紛紛約我食飯幫我提早慶祝。而飲嘢識嗰班人亦都有約我食生日飯,周洛軒都有份。

飲嘢呢班人入面冇人知道我同周洛軒私底下friend咗,我哋都冇特別表現出嚟,費事佢哋亂咁起哄。

至於生日嘅正日,我係同屋企人過嘅。

每逢大時大節或者有屋企人生日,我媽咪都會同工人姐姐一齊煮勁多嘢。今年佢仲落重本,又整焗蠔又整斧頭扒,我食到勁飽。

食完飯之後我哋就切生日蛋糕。吹蠟燭嘅時候我淨係許咗個好普通嘅願望:希望我同我身邊嘅人都過得開心。

不過其實我覺得而家嘅生活都已經算係幾開心。

食蛋糕嘅時候,我收到周洛嘅message:「生日快樂」

「多謝」我影低我食緊嘅蛋糕send俾佢睇。

「一陣得唔得閒?請你食糖水。」佢問。

我諗咗諗:「晏啲?我啱啱食飽未落格。」

「好。」

兩個鐘後,我同周洛軒到咗甜品舖門口。

因為間甜品舖爆晒棚,所以我哋決定買外賣去附近公園坐低食就算。

我叫咗份oreo雪糕忌廉窩夫,而周洛軒叫咗份奶茶醬麻薯窩夫。

攞到外賣之後,我哋喺附近公園搵咗張象棋檯坐低。

坐低之後,我迫不及待咁打開外賣盒準備大快朵頤,但就被周洛軒阻止咗。

「等陣先!」

我疑惑咁望住佢。

「生日又點可以唔吹蠟燭呢?」周洛軒得意洋洋咁一邊講一邊喺自己個袋度摷咗一支蠟燭同一個打火機出嚟,然後將支蠟燭插咗喺我嚿窩夫上面。

點完蠟燭之後,周洛軒收起打火機。

「好喇,快啲許願啦。」佢講。

「係係係。」我微笑,順佢意瞇埋眼。

還掂我喺屋企已經許咗一次願,見佢咁有心,我決定將今次呢個願望送俾佢。

希望周洛軒唔好再唔開心,唔好再為咗個ex做傻事。

我擘大眼吹熄蠟燭。

周洛軒好興奮咁問我:「點呀你許咗咩願呀?」

「你識唔識㗎,個願望講咗出嚟就唔靈㗎喇!」我一邊講,一邊抆走窩夫上嘅蠟燭。

吹完蠟燭,我哋終於都可以開始食甜品。

不過食食下,周洛軒突然間宣布:「我決定唔再約炮。」

「吓?」乜我個願望咁快就實現咗?

「上次喺酒店俾你鬧一鬧之後我有認真諗過,其實我每次約完都覺得好空虛。」周洛軒嘆咗口氣:「老實講我到而家都仲係好唔甘心俾佢飛,但我已經唔想再咁樣落去。」

聽完佢咁講之後,我面帶微笑咁拍一拍佢膊頭:「睇嚟你終於都大個仔。」

「屌。」佢好嫌棄咁撥開我隻手。

「唓。」我收返手繼續食嘢。

其實我真心欣賞佢嘅,只係唔好意思講出口。

我低頭默默繼續食窩夫。

呢個時候,周洛軒好認真咁望住我:「不如你都唔好再約炮啦。」

「吓。」我抬頭。

佢突然間變到咁正氣,搞到我有啲唔習慣。明明上一次見佢攬大波妹好似只係冇幾耐之前嘅事嚟。

「其實好危險囉,萬一惹咗啲病返嚟就仆街。」

望住一本正經嘅周洛軒,我忍唔住笑咗出嚟。

其實我自己都知咁樣係好危險嘅,只係我太貪玩啫。

不過望住周洛軒擔憂嘅表情,又諗到佢咁難得先至下定決心唔再為咗Winnie折磨自己,我覺得自己作為佢朋友係好應該以實際行動表示支持。

於是我拍檯宣布:「得,咁我同你一齊戒約炮!」

最多到真係忍唔住嘅時候先再靜雞雞約⋯⋯我偷偷地喺心入面補充。

第二日,周洛軒message我:「大鑊!」

「?」

唔通佢咁快破咗戒約返炮?

「我阿媽叫我問你幾時得閒上嚟我屋企食飯!佢話就算你唔係我女朋友都想見下你同你食下飯⋯⋯」

「⋯⋯」

盛情難卻,再加上之前先收完Auntie份生日禮物,我完全唔好意思推,就噏咗個日子俾周洛軒。

「吓你真係嚟呀? 我阿媽好煩㗎喎」

「我前排先收完佢份生日禮物,推咗佢好不近人情啫」

「咁又係⋯⋯」

今次係我第一次上佢屋企食飯,再加上Auntie之前又送咗生日禮物俾我,所以我好醒水咁買咗堆生果同一盒曲奇上去,費事兩手空空咁。

周洛軒見我買咗咁多嘢仲喺度笑我:「你覺唔覺得你咁認真買埋嘢上嚟會搞到成件事仲似女朋友見家長。」

「⋯⋯」

上到周洛軒屋企,Auntie笑住話我做咩咁客氣買咁多嘢上嚟。

「下次上嚟食飯唔好再買嘢喇!」佢講。

周洛軒喺隔離加把口:「係囉,我都叫咗佢唔使買咁多嘢㗎喇,佢係都要買。」

我睥咗佢一眼,示意佢咪咁多口,但佢就勁小學雞咁對我擠眉弄眼。

食飯嗰陣,我一開始仲有少少拘謹,但估唔到Auntie煮嘢好好食,後尾我食食下就進入咗忘我狀態,一邊食一邊讚不絕口:「Auntie你煮啲嘢好好味呀!」

佢聽到我嘅評價之後笑到見牙唔見眼:「好食就食多啲啦。」佢一路講一路夾咗嚿茄子俾我:「食茄子吖,周洛軒話你鍾意食茄子呀仲叫我一定要整魚香茄子。」

我驚訝咁望向周洛軒。

本身我仲想問佢點知我鍾意食茄子,但下一秒我就諗起自己上次喺Canteen猛咁夾周洛軒食剩嗰啲茄子嚟食。

咁佢知道我鍾意食茄子都唔出奇嘅。

不過估唔到佢又幾細心,仲會特登叫Auntie整茄子。

呢個時候,周洛軒打斷Auntie:「我邊有叫你一定要整魚香茄子啫,我提議下咋嘛。」

見佢咁認真反駁,我忍唔住偷笑,默默咁低頭扒飯。

「係係係。」Auntie冇同佢拗落去,又夾咗嚿肉落我隻碗度:「食多啲喇雯雯。」

「唔該Auntie。」我講。

呢餐我食得好滿足,最後食咗三碗飯。

本身我諗住自己走嘅,不過周洛軒話送我去搭車。

臨走嗰陣,Auntie又拉住我:「雯雯之後多啲上嚟食飯啦,周洛軒同佢老豆平時都唔捧我場嘅,係你最識貨。」

「好呀!」今次我唔係講客氣說話,而係真心。

行緊去巴士站嘅時候,周洛軒同我講:「我阿媽真係好多嘢講,你會唔會覺得有啲煩。」

「唔會呀,我覺得佢幾nice幾熱情吖。」我話。

「佢好似真係幾鍾意你,分分鐘下次又會叫你上嚟食飯。」佢望咗我一眼。

「我冇所謂呀,Auntie煮啲嘢幾好食。」我語調輕快咁講。

周洛軒笑咗一下。

之後我哋一齊喺巴士站等車,等咗幾分鐘我架車就嚟咗。

「Byebye!」我同周洛軒道別,然後轉身上車。

我啱啱拍完卡,司機就開咗車。我一邊搖搖晃晃咁行入車廂搵位,一邊下意識咁抬頭望向巴士站嘅方向。

呢個時候巴士已經駛離巴士站一段距離,但我仍然隔住車窗遠距離咁望見周洛軒縮細咗嘅身影。

周洛軒企咗喺原地,並未離開,我仲依稀感覺到佢嘅視線係向住我呢個方向。

視線相觸嗰一刻,我忍唔住窒咗一窒,呼吸好似都停頓咗一下咁。

未等我反應過嚟,佢就對我揮咗揮手。

呢個時候我先至回過神來。

我揮手回應佢,然後求其搵咗個位坐低。

呢種感覺有啲奇妙。

坐低之後,我拎起電話,見到周洛軒send咗個message嚟:「返到講聲。」

我低頭笑咗一下,覆佢「ok」。

覆完周洛軒之後,我放低電話,心情突然之間變得輕盈雀躍起嚟。
有文未?
有文未?

唔知係咪因為有周洛軒陪,今個sem好似過得特別快咁,眨下眼就到咗sem尾。唔同科嘅 assignment deadline接踵而來,我同周洛軒都忙到甩轆。

不過喺咁忙嘅情況下,我哋反而見得更加密,因為周洛軒提議一齊去圖書館做assignment。

「有個隊友一齊努力好似會有效率啲。」佢講。

於是我哋由星期四食lunch同放假約飲酒先見,變成日日都一齊摺libra。

雖然我哋喺libra嗰陣只係各自做自己嘢,實際上冇乜交流,但有個人陪住自己一齊做嘢的確令我有動力啲,冇咁易做做下嘢就變咗㩒電話。

而且我一分心諗住㩒電話,周洛軒就會皺住眉咁望過嚟,搞到我即刻有壓力唔敢再㩒。

有時我會特登玩嘢扮㩒電話,就係為咗睇佢皺眉嘅表情。

後來佢就索性沒收我部電話。

有佢喺隔離,我覺得啲assignment都好似變到冇咁難做咁。

不過等到搞掂晒啲assignment,轉個頭又到咗exam period。

「一齊溫書?」今次到我提議。

「好。」佢好爽快咁應承咗我。

唔知點解,同周洛軒一齊嘅時候,就算做嘅嘢幾枯燥都好,感覺都會特別輕鬆。我諗有佢陪我溫書,我應該都可以輕鬆度過exam period。

我同周洛軒通常都係坐喺圖書館埋邊啲檯度溫書。

呢日我哋如常咁一齊摺libra溫書,但溫溫下我突然feel到背後有幾個人行近我哋。

我同周洛軒同時擰轉面,發現係幾個男仔嚟。

「你哋又喺度嘅?」周洛軒一望到佢哋個樣就同佢哋講。

睇嚟係識得嘅。我望咗佢哋一眼之後又低頭繼續溫書。

之後周洛軒同嗰幾個男仔細聲寒暄咗幾句。

因為唔識嗰幾個男仔,所以我冇特別留意佢哋講咩,直到我睄到嗰幾個男仔嘅目光有意無意咁落喺我身上,又對住周洛軒陰陰嘴笑住細細聲咁唔知講咗啲咩。

我淨係聽到周洛軒帶住笑意咁對佢哋講咗句:「痴線。」

於是我偷偷打量咗佢哋幾眼。

呢個時候,嗰幾個男仔笑住同周洛軒道別,然後轉身離開。

佢哋走咗之後,我嘅視線移向周洛軒。佢表情心虛咁避開我嘅目光,輕咳一聲:「一陣食乜?」

佢嘅語氣好平淡,但我就發現佢耳仔有啲紅。

我若無其事咁移開視線:「譚仔囉。」

我低頭繼續溫書,但就隱約有啲坐立不安。
之後我係咁分心。雖然已經迫自己專注喺lecture notes度,但我眼尾卻不由自主咁睄向周洛軒,點知發現佢都睄緊我。

我諗咗諗,索性先發制人,將頭轉向佢:「望咩呀。」

「冇呀。」周洛軒喺度扮傻。

「冇咩?」

「冇呀。」

我哋好小學雞咁來回重複咗幾次以上嘅對話。之後我擰返轉面冇再理佢。

我聽到佢喺度偷笑。
加速!!
Lm support!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞