陳詠謙屌鳩deliveroo admin係threads抽佢水

112 回覆
8 Like 121 Dislike
最近流行新社交平台threads,填詞人陳詠謙日前都開始玩,喺threads上面報到。某外賣平台嘅社交專頁就去到陳詠謙嘅post度留言,問對方「今日自己做飯未?」,呢一句引嚟陳詠謙大動肝火,指外賣平台鍾意灑鹽巴:「為咗刷like數可以罔顧一個人嘅感受」。

陳詠謙2015年幫陳柏宇《別來無恙》所填嘅歌詞「我現時自己肯做飯」,當時引嚟網民熱議同批評,仲引發咗「陳詠謙之亂」,佢唔少作品都被網民拎嚟考古同鑑賞。陳詠謙多年後接受訪問,指當時面對批評聲音係唔開心,更有諗過轉行。

見到外賣平台留言抽水,陳詠謙就以長文回覆:「打算開threads睇吓呢一面嘅世界,半日唔夠,見到呢個留言真係既驚且喜。」、「原來除咗送外賣,重鍾意灑鹽巴。貴公司將個官方帳號交到你手上,估計係認可你嘅能力同品格,足以代表公司發言。唔通呢個就係戶戶送嘅企業精神?」、「為咗刷like數,可以罔顧一個人嘅感受;咁我估貴公司同樣可以為咗生意,罔顧車手/餐廳/食客嘅死活。」陳詠謙又指自己係該外賣平台多年嘅客戶,對佢地今次頗為失望:「可能會覺得我小器?但善意惡意大家心知肚明。聽人講,threads係製造二元對立嘅平台。我上得嚟,預咗玩辯論。」
來都笑左9年
抽水不嬲都唔理人感受架
睇佢咁大編野,見識到佢文筆真係十分麻麻
到底條友係點上位
以為自己係收歡迎?
其實呢句野佢自己覺得無問題 洗乜屌鳩人
咁佢現時有冇做到飯?
Deliveroo admin都冇講啲乜嘢
咁樣都覺得有骨嘅 會唔會係佢對佢自己首詞冇信心
喺精神病人面前話佢有精神病梗係嬲
崩人口忌..
咁有冇做飯
佢真係小器 解釋左都係小器
好少事咋嘛
佢回應得好啲咪叫識玩,依家咪叫小器
佢當年好似比人笑到有抑鬱可能trigger到佢
除咗呢句歌詞之外
仲邊會有人記得佢
你今日做左飯未
為咗刷like數,可以罔顧一個人嘅感受;咁我估貴公司同樣可以為咗生意,罔顧車手/餐廳/食客嘅死活。

神級推論
上下完全冇關係
勁小氣,寫得出首歌,但又唔俾人講,
當自己大師,神聖不可侵犯
幫E神含撚?
其實個歌詞無乜問題
俾d自信自己啦,少少野就咁玻璃心
咁都叫鹽巴
又小氣,又鍾意用支那詞
屌咪屌囉
俾俾人撚都唔屌返轉頭咩
咪係 唔通㩒like同死死氣話有做飯咁呀?
又唔係收咗佢廣告錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞