歷史上有無試過嚴重嘅人口老化?

45 回覆
1 Like 5 Dislike
老鼠烏托邦/ the mouse utopia experiment
其實佢唔係exactly講老化問題
而係overpopulation
去到一個位,啲老鼠就唔會再生育,有啲躺平,有啲甚至會自殺

我記得有其他mammals都有呢個傾向,但唔記得係咩動物
小說「三體」都有帶出過呢個議題
60年代好多人都過唔到70歲
今日閒閒地7,80什至過百歲
羅馬帝國由建立開初就有咁嘅問題

內戰完之後,羅馬維持咗和平一段長時間,靠住奴帝經濟,公民同埋貴族根本就唔使做嘢,大部份都變成享樂主義者主張唔生仔,國家都要不停吸納其他自由民成為公民先維持到人口
Errr好多人成日唔記得人類只係動物嘅一種
幾乎所有動物都有階級制
唔會變
唔會有人人平等呢樣嘢
只係以前嘅窮人無咁多機會接觸外面嘅世界,而家有得上網有得去旅行
無對比咪無傷害
調整自己心態 做到知足常樂,生活都唔會差啦
物質無窮無盡
每日睇佢哋YouTube my
有的,特發用貴一倍錢買大光垃圾麵又俾錢你賭波又買咗網上演唱會飛
二三十年後就係南亞人印度人天下
佢地狂生
到時獨裁國家就會要人強制生仔
滅國就唔存在所有有關人口而產生嘅問題
唔係人多就話事嘅如果係嘅中國做咗大佬啦
不過西方國家唔抗拒印度人係真嘅
仲要好多一早移哂民不知不覺入侵咗
無, 醫療仲未發展到今時今日既水平
連生仔都係高風險, 未有抗生素之前, 傷口感染係可以死人
先唔講有無藥
就算有, 藥品生產仲係處於原始階段, 生產時間, 以及價格絕對係你想像唔到
導致好多人根本買唔到, 買唔起藥
因此小病變大病, 大病變重症, 唔係少數個案
更加唔好講戰亂打仗, 治安問題, 以及食物不足, 營養不良
所以要活到老, 其實唔係一件易事

https://tw.news.yahoo.com/%E5%8F%A4%E4%BA%BA%E5%A3%BD%E5%91%BD%E6%8F%AD%E5%AF%86-%E6%98%8E%E6%B8%85-%E5%B9%B3%E5%9D%87%E4%B8%8D%E5%88%B033%E6%AD%B2-%E7%9F%AD%E5%91%BD3%E5%9B%A0%E7%B4%A0%E6%9B%9D%E5%85%89-142954215.html
Covid 已經幫手解決左 好多廢老 各地政府 每年節省 大量醫療 同退休資源
楢山節考
班小朋友係需要人支持嘅🫶🏻💛💛
解決班後生?
以前每一百幾十年就有大型戰爭
醫療又差又間中有飢荒

邊似20世界後期開始無大型戰爭殺人
醫療又進步人人都7-80歲命

以前啲人未老就死哂
而家就又老又廢都唔死得
而家咁多野唔自動化唔係做唔到
而係咁多低技術勞動人口成本一定低過轉自動化

等到人口縮減勞動力不足時就會轉哂自動化
仲有支針
慢性毒殺緊幾十億人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞