歷史上有無試過嚴重嘅人口老化?

45 回覆
1 Like 5 Dislike
依家全世界都面臨人口老化嘅問題
大家都因為意識到錢同責任嘅問題而選擇唔生
沉日睇完 Ming jai 韓國條片 突然有感而發
又突然覺得 歷史既然會不斷重現
咁除咗疾病上嘅人爆發/戰爭等導致嘅人口下降

其實歷史上有無一段時期 社會好多人都因為錢同責任嘅問題而選擇唔繁殖下一代

咁如果有最後又係點解決人口老化嘅問題?

教育?政策?
以前醫療咁差,又戰亂飢荒,未老已經死啦
全咩球呀 非洲同印度/南亞手足完全冇呢個問題
人口老化就會打仗解決 放心啦
耆英上戰場?
仲睇Ming仔?你條死藍屍五毛
到時放多一兩個病毒出嚟就得啦

不過呢個係無得變 好耐之前已經有個老鼠實驗

呢代無人生仔,過多廿卅年,老嘢死哂,多返啲資源咪會生返多啲囉
理想mode係咁

現實mode係只有一小撮嘅人累積到財富,而且係翻倍咁累積,窮人始終都係含撚
當窮人唔生,無勞動力,有錢人既錢仲有無咁有用呢?
平時指揮人做野,當無下層比佢指揮,社會會變成點?
睇你點定義人口老化
古代預期壽命得50~60歲
以而家嘅定義去睇,未到60就瓜,根本唔算老化
資產積累係老人手中
你話解決人口老化問題都on9
未來行AI用機械人
根本無需要勞動力
年輕人只係做老人既玩物
你幻想下一班耆英拎住支槍準備衝出去幅圖
睇佢

以前醫療、食物生產量、長途運輸能力
都大大限制左人既年齡
所以Tesla bot準備取代晒啲人
唔會點
賺少啲姐
之前睇過段片講美國”old money”,有啲好早就隱咗世瞓喺度都有錢收,已經無做生意唔會出席公共場合,所以連名都無聽過
而家預測一百年後人口會減一半
少咗人仲洗乜生產咁多嘢
而家直情係over-consume
更何況少咗一半人都仲係好撚多人…

預計幾百年後發生嘅嘢真係諗得太多
近呢一二百年工業發展係人類生存幾萬年都達唔到嘅速度
以前生活咁艱難都仲生存到
而家乜機器都有唔太需要依賴勞動人口,其實一直好多嘢都自動化咗
都係 沉日無諗到依點
現時依啲地方又真係無乜依個問題

咁如果有人口老化趨勢嘅地方繼續係存在依個觀念 又會唔會有機會種族比例/勢力會從新分配?
/機械/科技/金融大戰?
有套劇叫做humans
講AI bot係人類嘅外型,可以幫手做家務湊仔,仲可以解決性需要
其實套劇個idea幾好,本身好多嘢可以寫
唔知點解愈寫愈爛 仲腰斬埋

我覺得有一日會變成咁都唔出奇呀
每人屋企都有機械人
生仔靠試管
而家好多單身嘅人都會咁做啦

再延伸人類有精子庫卵子庫… 遲啲連女人都唔洗,可以體外養胎..

好多嘢都做到,只係道德問題

我唔擔心人類會有咩問題,科技會一路發展,地球就只得一個
無出現過,人口老化問題其實係近一百年左右先出現。醫療同衛生意識進步左
想知嗰老鼠實驗係咩名
沉日都有諗到依度 一諗到窮人/相對上無咁醒嘅人就係生產嚟為有錢佬做牛做馬 就好頹
咁你有冇支持tommy仔
老鼠烏托邦,25號宇宙(好似係)
25號宇宙
自己google下
同人類進行緊嘅好似
開始多gay佬,男人女性化,低慾望生活等等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞