有關自己想整個datebase (SQL 加 Python)

42 回覆
0 Like 61 Dislike
其實因為我想好多excel sheet 入面, 入一個data 就自動做好多動作, 所以有d 計唔到(自己能力唔夠), 先諗住轉用SQL 加Python(因為叫做學過, 可能都會能力唔夠), 但想重拾返, 睇下解唔解決到

而且依一刻你話我係咪諗住比佢做生意用作為主要動力呢, 我自己覺得都已經唔係, 反而真係當自己嘅挑戰, 所以大家講嘅難, 攞苦嚟辛, 都好明白嘅
但我本身個人好悶, 收工無野好做, 剩係look fb,ig, 打下機無咩意思, 想搵d 野做下, 呢個令我有興趣, 投入時間入去

此post已完
用xampp夠做
自己機做server連埋個db
巴打們講嘅, 我都會google 下研究

但想講返我理想中要做嘅SQL 好簡單(可能都係7-8個表)唔會做到大家想像中咁複雜, 會同我上堂嗰啲group project咁, 所以唔存在學少少就=人地嘅專業, 無侮辱專業嘅大家嘅心
對普通用家嚟講個tech stack點無人care,尤其呢啲私人用、細project
最緊要易學易用,唔好太多手尾跟
你花多啲時間諗下UIUX好過啦
真,又要起db server駁黎駁去
新手真係玩鳩自己
本身你屋企人都係紙筆mark數 轉去google sheet or excel應該夠曬
如果你有automation用python + pandas
自己砌個database同api會玩死自己
你重要有個UI畀你屋企人
如果你真係當自學,上YouTube 搵啲教學跟住做一次先,有個概念再自己研究加減下
PostgreSQL 唔洗錢,可以試下
Program用python/nodejs果d都易上手
Api 係咪真係有需要?定係console program 已姐夠做?
https://github.com/nocodb/nocodb?tab=readme-ov-file
樓主講嘅,一早有人寫左
點解唔用oracle?
用sql server express
一個星期project仔你用一生???
樓主真係要學嘅 我會建議用google 啲雲端服務 + Google App Script 咩SQL/Oracle 你呢啲tiny scale 嘅系統根本用唔著 要解決燃眉之急你唔會花時間去再pick up SQL database嘅嘢

資料新增修改之類嘅,用google form又好,直接喺google sheet輸入新資料又好,配合App Script去做到自動化整理。

你連server都唔洗setup 用google drive 個檔案系統就搞掂 而且UI又叫做簡單易明 我相信有接觸電腦嘅80後應該都識用 老人家嘅話 我相信你教佢填google form都好過教佢用mySQL嗰 web console
依加砌個api call data好易架喳

特別係 當你啲data上左cloud,

一個SFTP request就拎到哂
聽完都唔明點解要用DATABASE
普通數據分析都係EXCEL可以搞掂
DB係比網頁/APP同大量數據用
EXCEL一樣可以用VBA同PYTHON自動化
有data唔代表要用database(好似係)
Google spreadsheet有得用query 已經可以處理到好多自動化既野。不如你講下你想做d乜野一齊研究下。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞