有關自己想整個datebase (SQL 加 Python)

42 回覆
0 Like 61 Dislike
最近屋企人有d 小生意想做下, 咁d 數就想mark 清楚, 佢就用字筆mark

咁我返完工唔想打機hea 左d 時間嘅情況下, 諗住幫下佢手, 本身諗住用Excel 做就算, 但去到有d 位要VBA/諗唔通用excel 解決

所以就諗返起當年讀書學過呢兩樣野, 理想就用SQL 做Datebase, 再整個簡單API 去處理

但當我實際做個下發現以下問題

當年學就用Oracle 嘅 SQL Deceloper 學, 咁我down 返發現要password 先run 到d code, 問題係我已經唔記得個password, 亦唔知點搞

跟住上網搵下先知原來好多SQL 都要比錢先用到(呢下先發現學生有幾正) 或者我唔識搵(如有求推介)

咁我就嘗試用python 做,,,, 但學Python 就訓覺多
google 完都係要link up SQL 去做多

去到呢到可能話比返屋企人自己mark 數算, 但我玩個excel 玩左幾日, 到想用SQL/ Python, 已經變左自己嘅挑戰咁

想問下有無邊個SQL 嘅程式最平價好用
或者有無Python 做datebase 嘅簡單教學
Python + SQLite 簡單易用
postgresql sqlalchemy
用winforms + sqlite可能仲簡單,UI拉幾下就搞掂
googlesheet 玩住先
你搞咁大場龍鳳
我估你屋企人都3分鍾熱度都無就afk
你俾佢體驗下先
試下有d 科學嘅統計方法入下門先
之後看清再傾啦
同感
好多時googlesheet都夠玩
樓主識vba 唔係excel更好?
MSSQL 夠平。

要Python做database就Databricks
如果唔太複雜既話用excel當database咪得, 你有咩咁複雜既query搞到excel做唔到要有個database先做到
推呢個
由零起個sql database
前世未chur過
少少嘢都要開post問 能力不足不如算數啦
到時你夾硬整到出黎 有bug又唔知
run咗幾年先發現 到時啲數全部都係錯
你點補鑊?
新手最煩係Installation

想學的話
python 建議用Colab 學住先
SQL就求其裝個SQL Server developer mode 就免費

商用就一定要比錢
你學完先諗啦
要快手即用都係建議你Googlesheet (唔係excel
入面d function 夠你有排玩
以你所講個生意手寫都Handle 到其實一定夠做
起碼夠三五年
到時你學完Python 同 SQL 可以就真係build一個好少少 data integrity 好少少 嘅system

要免費又要玩cloud 就可以求其開個Oracle Cloud 都得
Host 個Minecraft server 比10 個friend 玩都無問題
你到時學有所成先諗啦
簡單嘢,用Flask + google sheet 都得啦
database 已經唔易,仲要整埋 API
有咁易就好囉

再講畀你整完API 之後點call 先
又寫多段python 砌data?
咁個source 邊度嚟?csv file?

咁不如真係Google spreadsheet 算數
到你要用先download 再畀pandas 慢慢玩
其實因為我想好多excel sheet 入面, 入一個data 就自動做好多動作, 所以有d 計唔到(自己能力唔夠), 先諗住轉用SQL 加Python(因為叫做學過, 可能都會能力唔夠), 但想重拾返, 睇下解唔解決到

而且依一刻你話我係咪諗住比佢做生意用作為主要動力呢, 我自己覺得都已經唔係, 反而真係當自己嘅挑戰, 所以大家講嘅難, 攞苦嚟辛, 都好明白嘅
但我本身個人好悶, 收工無野好做, 剩係look fb,ig, 打下機無咩意思, 想搵d 野做下, 呢個令我有興趣, 投入時間入去
俾錢買套ERP
最易嘅係裝個Apache,用佢個MySQL
佢有GUI
連帶你仲可以用php 整 api,好簡單,python call返php個api

唔好聽上面啲人講用埋啲咁複雜嘅嘢
呢套系統啱新手又夠你做乜都得
你入data係咩interface?
你人少少唔係諗住front end, back end, db 搞哂啊
googlesheet就夠

邊撚個去main呀???有無ui去比人用?? 邊撚個去加feature??無料去serve?
可以試吓AirTable, Spreadsheet 同 database嘅混合
Gpt 念咒語就起到
Keyword: python sqlite
local host
Programmer 用一生時間學習嘅嘢,你唔撚係想好容易就寫到個系統出嚟吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞