沈門師兄弟吹水區暨拜師區(111)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
講真,港股連升七個月,出現中期調整也屬正常現象。一般來說,牛市中的調整浪,股價回調10%也屬正常

師父係咪確認牛市?

邊到睇我記得上次殺到318,又有新近牛?

Breeze Trade will be unavailable from 21-08-2017 09:30 to 21-08-2017 11:00 for system maintenance.

Breeze Trade will be unavailable from 21-08-2017 09:30 to 21-08-2017 11:00 for system maintenance.

入唔到牛 又開始磨

入唔到牛 又開始磨

乜差都買路到 垃圾
\|/
講真,港股連升七個月,出現中期調整也屬正常現象。一般來說,牛市中的調整浪,股價回調10%也屬正常

師父係咪確認牛市?

正經野冇人理

師父係咪確認牛市?

正經野冇人理

係,所以差唔多要轉身了…
【實戰理論】大行齊唱好 走勢卻背馳(沈振盈)(AUG 21)

向左走向右走

過去一週港股走勢反覆,週初作出反彈之後,升勢無以為繼。股王騰訊(http://00700.HK)公布業績後,出現了反高潮而回落,指數勉強守住27000點關口。然而,外圍市況疲弱不振,上週五歐美股市全面報跌,技術走勢頗難看,相信會影響今日港股的表現。

短線而言,港股已正式轉入調整期,若以正常的中期調整視之,恆指極有可能下試26300點水平。當然,若有較為震撼性的負面因素出現,指數亦有可能再試更低的水平。故此,此刻大家不宜心急入市,暫時採取持盈保泰的策略,靜觀其變。講真,港股連升七個月,出現中期調整也屬正常現象。一般來說,牛市中的調整浪,股價回調10%也屬正常。

現時影響港股的因素,除了是北韓危機、中印局勢等地緣政治風險外,九月份美國聯儲局議息會議,市場也將要面對着「縮表」的風險。加上內地繼續作出企業排查,打擊資金外流,亦會構成利淡的影響。故此,港股在八月及九月份,傾向回落的機會頗大。而市場情緒方面,主流的看法仍是頗為樂觀,這更加是短期大市,需要進行調整的主要原因。大行齊齊唱好,但實際市況卻是高位沽壓重重,跌市成交過千億,反彈市卻成交萎縮,似乎跟大行之看法唱反調。

沈振盈

喂喂喂,做乜撚師父無la la 將熊市變左做牛市,勞煩大師兄解讀一下

大師兄

wtf

說好了的上到27000 都係反彈夾倉呢?

師父係咪確認牛市?

正經野冇人理

咪係 我道行唔高深 想請有經驗的師兄們幫幫手

入唔到牛 又開始磨

入唔到牛 又開始磨

乜差都買路到 垃圾

仆街我以為我上網有問題

師父係咪確認牛市?

正經野冇人理

係,所以差唔多要轉身了…

睇下隻死肥佬轉得快定個市轉得快啦
目住隻牛升 我只可以得11點半

師父係咪確認牛市?

正經野冇人理

咪係 我道行唔高深 想請有經驗的師兄們幫幫手

要搵大師兄

[member]我個大倉係62700

入唔到牛 又開始磨

乜差都買路到 垃圾

仆街我以為我上網有問題

睇住爆

【實戰理論】大行齊唱好 走勢卻背馳(沈振盈)(AUG 21)

向左走向右走

過去一週港股走勢反覆,週初作出反彈之後,升勢無以為繼。股王騰訊(http://00700.HK)公布業績後,出現了反高潮而回落,指數勉強守住27000點關口。然而,外圍市況疲弱不振,上週五歐美股市全面報跌,技術走勢頗難看,相信會影響今日港股的表現。

短線而言,港股已正式轉入調整期,若以正常的中期調整視之,恆指極有可能下試26300點水平。當然,若有較為震撼性的負面因素出現,指數亦有可能再試更低的水平。故此,此刻大家不宜心急入市,暫時採取持盈保泰的策略,靜觀其變。講真,港股連升七個月,出現中期調整也屬正常現象。一般來說,牛市中的調整浪,股價回調10%也屬正常。

現時影響港股的因素,除了是北韓危機、中印局勢等地緣政治風險外,九月份美國聯儲局議息會議,市場也將要面對着「縮表」的風險。加上內地繼續作出企業排查,打擊資金外流,亦會構成利淡的影響。故此,港股在八月及九月份,傾向回落的機會頗大。而市場情緒方面,主流的看法仍是頗為樂觀,這更加是短期大市,需要進行調整的主要原因。大行齊齊唱好,但實際市況卻是高位沽壓重重,跌市成交過千億,反彈市卻成交萎縮,似乎跟大行之看法唱反調。

沈振盈

都係J縮表,搏黑天鵝,完全冇新嘢講

徒兒再提醒師父大人!
加息,縮表、北韓、中印.........
七、八月大出擊!
九、十月大茶飯!
危機發酵!溫水煮蛙!
量化寬鬆遲早要還!
全球泡沫大爆破!
兩萬六以上再叫人買股票嘅就係屎忽鬼!

大師兄 商討國家大事 係草叢翻黎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞