網民:95% 人分不出 30 與 60fps 認為遊戲有 30fps 便已足夠

76 回覆
6 Like 91 Dislike
60已經係容忍度下限
144目前來講真係最理想

30真係玩尻埋我個份
熄vsync開rtss限30fps @ 60hz + borderless windows係接受到
30fps @30hz 或者exclusive fullscreen 或者開vsync都接受唔到
30 都可以玩,只係玩過60以上唔會再玩姐
而且30我地都係咁玩
眼殘真係唔使咁大聲爆出嚟
唔得, 唔夠pixel拉大會矇
其實洗唔到人腦
而家講緊 60 90 120 144
個個嫌60慢

講真, 連60 同90我都分到
30 我自己有 switch, 40 我自己都有steam deck
好慢
任天堂啲game只要唔係動作向都勉強可以接受,但而家啲元素就算唔係動作game都睇得出太低FPS

屌你玩Pokemon ,未入戰鬥就咁喺地圖行都feel到30fps睇得勁撚痛苦
30 = 明顯Lag機感
60 = 正常順暢
120 = 某類情況有感(高速轉動畫面 如射擊game追焦時)
除非係呢類玩家
否則大多數情況係智商稅
144 = 純粹智商稅

簡單數學
144 fps = 0.00694 spf
120 fps = 0.00833 spf
每幀只冇0.00139s差距
即係1.39ms
而如果目標出現係任何一個時間點
有54.5% 144hz show先
最大時間差不多於8.33ms
有45.5% 120hz show先
最大時間差不多於6.94ms

簡單咁講
1 ping你唔會feel到
8.33 ping如果你話你寫輪眼有明顯感覺
咁6.94 ping你都會有明顯感覺
多舊魚
cut it short
會玩射擊game/畫面不停轉嚟轉去嘅Game可以上120
唔會嘅唔洗考慮
144留返畀班自稱睇得出嘅宇智波天才買
我哋啲凡夫俗子用60就夠

至於30留返畀啲眼殘嘅用
33.33 ping會冇feel先奇怪
睇完120 睇返60都覺得個mon lag機咁,30 60都分唔到個d應該要視為視障
反而144打後就真係好難分
144hz唔算智商稅
144唔會比120貴太多
其實係得d 高反應高速度既game 先明顯
如果其他game 會睇到lag 就即係隻game 有問題
我睇120 大部分場景都有感覺
是否太敏感
就係依種思維咩高科技野都唔關香港事永遠只係食老本
其實75fps 已經feel,到比60順
我睇片都要用SVP升到144HZ
pokemon我玩到想嘔, 勁暈
班全天堂打手仲死撐話我問題

我由cs 年代開始玩槍game 到而家

暈嘅除左 朱紫, 就之前用 cardboard 玩 vr
發雞盲
120->240都好明顯
360就顯示世界
現實
30fps即係15-35跳動
卡到完全玩唔落架喎
話30fps玩唔到嗰啲係唔識set啫
話分唔出既多數無體驗過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞