網民:95% 人分不出 30 與 60fps 認為遊戲有 30fps 便已足夠

76 回覆
6 Like 91 Dislike

傳聞中任天堂會推出新機,惟一直只聞樓梯響,有玩家期望新一代主機擁有更高 fps,但有玩家則唱反調指大部份人不會發覺 30fps 與 60fps 畫面的分別,因此認為 30fps 已足夠。

https://twitter.com/AesirMalos/status/1765374047037055092?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1765771810455294129%7Ctwgr%5E9b78a8fd9c1a4a935dbb7beed43c02ace5c5c35e%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Funwire.hk%2F2024%2F03%2F12%2F30-fps%2Fgame-channel%2F

▲X 用家 AesirMalos 引用《異界鎖鏈》的遊戲畫面,指該遊戲「戰鬥流暢、令人上癮、玩法也很創新。」

X 用家 AesirMalos 引用了白金工作室《異界鎖鏈》的遊戲畫面,指該遊戲「戰鬥流暢、令人上癮、玩法也很創新。」亦稱其為「史上最佳動作遊戲」,其他不重視 30fps 畫面的玩家會忽略這款傑作,而自己就不會。AesirMalos 再回覆指 95% 的人無法區分 30fps 和 60fps 之間的區別。

https://twitter.com/AesirMalos/status/1765414047682285829?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1765414047682285829%7Ctwgr%5E9b78a8fd9c1a4a935dbb7beed43c02ace5c5c35e%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Funwire.hk%2F2024%2F03%2F12%2F30-fps%2Fgame-channel%2F

AesirMalos 再有新留言指當年推出《異界鎖鏈》時,未有人知道其為 30fps 製作,直到遊戲推出後才知道。
莫講switch
ps xbox宜家啲3A都係得30fps
真係dklm
當年ps4假4K 30fps
到ps5 真4K 30fps
我寧願要2K 60
30fps真係太lag
input lag又高 畫面又窒
起碼有60fps先玩得落
齋睇片24都夠
但係玩一定要60以上
唔夠FPS你操作個角色會有遲鈍感
至少60,差唔多去到120先睇唔出
你玩貪食蛇就梗係分唔出啦
玩過cs都知fps有幾重要啦
無fps,8k都有撚用咩
60->120超明顯
夠唔夠膽先播60再播30?
144 基本
30 60 分唔到, 就事旦有新switch 你咪唔好更新
呢家144 真係基本
30 60 兩個世界
玩過對鹿戰鬼最明顯
好撚大分別
120差唔多現實世界咁
144果d就要泊埋一齊睇先比較到
但任記根本唔會出呢啲
一味出橫向驚回合驚呃錢食老本
隻噴漆驚又唔洗點瞄
老任除左Zelda PKM 其他全部穩60 最初話30就夠係PS4
2024 60fps都冇真係完全唔想掂
最最最基本都1080p 60fps啦下話
試過120已經返唔到轉頭
30真係接受唔到
95%人隻眼傷賤
我建議捉哂反對60fps既人去填海
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞