買電視機 / 換電視機 集中討論區 (168)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
我講??
唔好意思我見呢度報
加左了~14680 NOW
可能因為贈品改左, 所以加價
多左部tab a9+?
想搵55"電視
用途樣樣都有d: 駁PC, netflix, youtube, switch/ps5
同埋之後應該會買sound bar Q990C用
爬左下文見搵到下面幾隻model, 想請教下邊隻好D?
筆直$12k左右

Samsung 55S90C
LG 55" OLED TV C3
LG 55" MLA OLED EVO TV G3
Sony XR-55A80L
Sony XR-55X90L (LCD係咪唔建議?)
S90C
thanks, 但點解? 因為性價比高?
我見S90C盛澤冇貨, 遮係就算係行貨S90C都比sony/LG水貨抵屌?
QD-OLED最高色域
Samsung保養好似好閪怕唔怕, 定最近好左?
定係電視好少壞?未買過samsung tv
怕就買Sony A80L, 不過就唔係QD OLED

我冇試過三星保養服務

頭post有講
以下只供參考,人人唔同體驗

四個牌子行貨電視保養維修服務排名

SONY>Panasonic>>>Samsung>LG

SONY客服反應快,第二日已經安排到師傅上門,屋企有人嘅話最快可以安排到即日,而師傅同時係工程人員,上門時除咗檢查外,會帶備基本工具同零件即時維修,平日師傅工作時間去到六點。會儘量安排裝機時嘅同一個師傅跟進維修。香港有維修部門市,有咩事都起碼有個地方畀你上門跟進。另外好多人知不過我唔係好care嘅就係佢保養期內冇零件會換同級同尺寸新機。

Panasonic同SONY一樣香港有公司,不過只係個名唔同,係長期代理商「信興」負責,所以經驗豐富,優點同樣係有咩事都起碼有個地方畀你上門跟進。大缺點係個客服預約系統,如果電話三次接駁客戶服務經理失敗會自動cut綫(非常煩厭),上網預約或app預約日期選擇比電話預約少同遲。客戶服務部同維修工程部分開運作:平日師傅放工時間係六點不過就只會工作至五點,師傅會主動打畀你同你夾時間,而時間同已經預約嘅時間會唔同,如果配合唔到會需要重新致電客戶服務經理/上網預約。

Samsung同上面兩間一樣都係有維修中心,不過就只係授權公司,而客戶服務主任會傾向篩選案件,無論係線上支援、打電話都會有呢個情況,所以建議準備所有顯示產品故障情況嘅相片、影片,直接預約或walk-in維修中心。而佢比較衰嘅係之後要真係透過佢再約維修上門,所以步驟比較繁瑣。

LG行貨保養服務臭名遠播,基本唔會回覆客戶,可以參考電腦mon嘅post。買LG行貨如果產品冇事,係一件值得恭喜嘅事,因爲唔需要經過佢客戶服務嘅洗禮。
唔該晒巴打
如果直上S95C, 邊度買比較好?見盛澤冇
Avlife
依家65寸A95L同埋Q990C幾錢到
唔該晒樓主

主要都係睇波用
Samsung 55S90C 行貨
$91XX
1. 144hz 超極廣色域 QD-OLED PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
5. Neural Quantum 4K 影像處理器
6. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
7. 有2.1聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共40W輸出
8. 支援Q-SYMPHONY
9. 光度高達1000nits
10. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
11. 防反光
有冇巴打有用非sony 玩FF7,想問下Samsung LG 有冇upscale 功能可以將效能mode背景模糊變返清?
Now e 我都怕 不過巴打想問睇波最主要有咩軟硬件要求?

有時見人哋啲電視個波 就算高速運行緊嗰陣都好流暢 好清晰,我自己睇個波嘅動態捕捉又好似好唔清
巴打想問睇波最主要有咩軟硬件要求

有時見人哋啲電視個波 就算高速運行緊嗰陣都好流暢 好清晰,我自己睇個波嘅動態捕捉又好似好唔清
唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞