香港最大型攝影比賽,得獎作品咁嘅質素……

201 回覆
33 Like 149 Dislike
第二張好得意
好似個人樣
冇話佢應該參賽喎我只係話我鐘意佢既風格
其實咁樣仲叫影相咩
唔好玩啦ching, 繪圖嚟㗎喎
我都冇話參唔參賽
只係話佢已經唔止攝影範疇

Michael Wolf 嗰隻會震撼啲
https://moom.cat/tw/item/architecture-of-density-hong-kong
Michael Wolf 都正
不如講下有邊張相有信服力好過
香港攝影三寶=影廟、舊樓夾馬路、廢老推車
極度懷疑大部份都係執出嚟

好明顯係跟住教科書啲公式去執
我反而覺得第一張幾得意,不過可以crop大膽啲,少啲雲集中係草同起重機嘅對比
亞軍季軍嗰啲題材玩到爛喇
渡海泳呢張視覺上靚,又捉到個 moment,都算好
講到好似好易咁 但又唔見樓主條撚樣參加
好大路、好常見嘅題材
普通之中又不見突出
人地打成段 拋撚哂書包咁樣 你一鳩話老土, 無創作成分 屌你老味點討論落去
咁我又認真想知story telling點先算好壞
其他相可能會引導你思考人物做緊D咩, 點解, 佢有咩經歷同故事, 張相嘅過去同未來係點
而渡海泳就好直接表現動態,和諧感, 用背後城市做對比突出人物, 穩重vs躍動, 先進vs原始
兩者其實都係表達緊一D野, 只係層次唔同, 又有無人話後者一定不如前者?
藝術領域嘅例子好似慕夏, 晚年畫斯拉夫史詩表達夠深刻, 故事夠深厚
但大家都只係留意到佢早年D商業插圖, 入面其實無咩時空故事,
用嘅只係精密構圖, 濃厚風格, 同賣女女搔首弄姿, 表達嘅好單純就係美感衝擊
但呢批作品不可否認就係好有影響力, 呢件事亦都唔係觀眾審美係咪好俗就可以概括曬
舉例搵d恰當d
斯拉夫史斯 唔夠大眾認知
係因為所有權問題 搞到做唔到展覽 做唔到宣傳
而唔係你諗到咁
呢張好靚喎
影相技巧係重要 但張相有生命力同感情更重要
認同 軟同硬嘅對比
最後果張真係

睇返大會嘅評分標準,創意係排第一位,
我想問嗰幾張得獎相有咩創意?
其實喺網上展出嘅呢啲得奬作品/佳作,
評審們係咪都可以略略講吓你哋對啲相嘅評語
起碼冠亞軍嗰啲,俾大家知道佢哋有咩獨特/優勝之處
未必每個人都會同意,但至少可以讓其他人學習吓,
推廣同促進一下攝影呢樣興趣
最鐘意係栗子檔果張
香港真係得佢玩街拍影到有個人風格

講乜嘢構圖採光調色都係假
9成人影街拍都冇觀察力,睇嘢都唔識睇
影條毛咩
就好似啲人話踢波只係20條友追住個波周圍走一樣 唔識欣賞就係唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞