香港最大型攝影比賽,得獎作品咁嘅質素……

201 回覆
33 Like 149 Dislike
執相大賽🤘
樓主張相入唔到上連登發癲
其實一向都唔知NatGeo香港個評審準則係乜野
先唔講得獎 淨係入圍果d過一半都可以foul走
一係唔知影乜一係調色太味精 仲有一大堆係公廁構

你睇多幾年就知年年都係9流流
可以特別留意 平山影獅子山/ 小破邊洲 有影開相就知呢d係例位 新手老手都影到爛
除非你燒天靚雲雲海特別天氣 如果唔係我真係睇唔出有入圍嘅可能性同必要

人像+城巿可以俾你用意景講過去 但風景唔得啦掛?咁點解d咁common嘅構圖都可以入圍?仲有一堆ig寫自己入圍 但一睇只係d公廁相 其實相仲要唔靚 9推d色 講真我完全唔識欣賞
阿婆推紙皮 阿伯食煙
7-80年前ansel adams都係用dodge and burn 去執相,只係科技進步咗
幾過癮呀依張
都似喇
樓主不如貼自己張再嚟討論啦
真係sad
以前一樣會剪菲林key相
局部曝光 用唔同藥水定色
甚至好似如來神掌咁畫野上菲林做特效

而家d人就以為當時個個係直出冇技術咁
以黃金分割比例嚟講,張相幾好
部分香港人係咁,以為(photography)用中文睇攝影就理解中文字面意思

The word Photography literally means 'drawing with light', which derives from the Greek photo, meaning light and graph, meaning to draw.
做反駁隊 政府都嫌你垃圾
https://www.hkphotocontest.com/shortlist.asp

2023嘅決選名單

大家又會點揀?
咁個構圖都唔錯。
想知影風景相唔靠個天可以點影?
咁角度同點採光都重要,雖然都知係公厠相,但多人影同你影唔影得好係兩回事
因為哩個年代,個個影完都打咭,見人影得唔錯自然全世界都走去同一個位影。
咁佢呢張係用菲林影咩
事實上佢真係後期執過光暗嚟嘛
攝影包括前期同後製
我iphone 都得
啲大陸人最鍾意影埋啲香港最靚機位嘛
同堅尼地城個位一樣 一大班人影幾百張一模一樣嘅相
講真呢張相最大嘅創意咪係等紅燈同等架的士 角度構圖嘅嘢真係張張都差唔多
條rule話唔畀大執色
但出到嚟張張都味精相
又想屌又戴哂頭盔
柒到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞