點解得中国人可以稱霸stabilizer航拍同360市場

43 回覆
5 Like 1 Dislike
依家OmniVision最勁果塊咪又dji mini 4pro action 4果塊CMOS
同iphone果塊Sony Exmor T 仲有23U嘅HP2都差幾代
dji有哈蘇嘅一億cmos
SONY野黎 同FUJI同一塊
逆向工程抄曬啦
低級消費品咪等中國整 最緊要揸實頂尖技術
認真答嘅話,只要唔牽涉高階晶片、運用到大陸集中製造鏈優勢、有穩定市場需求嘅產品,大陸係有能力玩晒,唔淨止你講呢兩樣。

講返攝影的話例如燈具。

攝影以外,例如FDM 3D printer,各種desktop生產工具等等
中國人中意影人裙底!
因為製作成本低
其實電子雲台係最低層次嘅消費品

高級D全部係美國拍電影用緊不過大陸嗰班一定俾唔起全部講緊係10皮美金以上起錶

當隻大陸智雲做到可以load起一隻Red cam人哋已經做緊兩部red cam同時係一隻gimbo同時用緊兩個焦距
其實大部份人都係租,除咗電視台好少人真係買
愛國撚梗係租國產嘢啦美國製造叛國㗎喎
DJI買左哈穌
成本問題
幾時逆向工程tsm 3nm chips?
dji軟件勁?
dji mimo整到屎咁
Flight control / tracking 呢類algorithm 野都係軟件黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞