點解得中国人可以稱霸stabilizer航拍同360市場

43 回覆
5 Like 1 Dislike
係鬼佬無技術定點
製造鏈成本夠低,包括gopro依家都好容易比人食埋,其次dji軟件真係有料
但係歐美同日本都好似完全無意欲分一杯羹咁
GoPro不思進取,買佢個External Mic仲差過用返內置Mic
你冇supply chain 喺附近做唔到快速升級換代就好難追
呢個講法可以套用落所有行業到
咪即係乜都會比中國贏曬?
當然唔係所有行業,但消費電子產品一定係
一年/一年多啲一個cycle既野有幾多時間比你燒?
咁點解smartphone 仲係apple 跟住3星?
雖然我都好想知點解dji 可以稱霸

我懷疑多少同中共軍工支持有關?
電話係佢2 間領先,因為佢地研發,marketing, brand有優勢

但研發係一樣野,整合生產係另一樣野,為左整部iphone出黎apple都會派工程師去foxconn廠, 而好多low tech基礎元件大陸都非常成熟好易到手,呢個係大陸既優勢

當有成熟產業鍊之後,相近既產品都好容易誕生
大陸幾時出數碼相機
一早就有啦
小米
大疆係解放軍旗下技術下放
真,講呢啲商用電子消費品,大陸條產業鏈係無敵,中游至下游最齊全,價格貨期種類都贏晒歐美,d工程師又夠爛賤
講真無人機最值錢係整合埋一齊個軟件/演算法,拆散一部無人機既話,無論機身機殼摩打機電LED鏡頭電線sensor都唔係咩超高科技野
因為大陸都唔多人用,唔望落井㡳都見唔到
稱霸左低階市場
我都想知
賣Drone賺到笑
同監控有關嘅野大陸係勁啲
其實係中國工程師夠賤價
無論研發同整合可以拆到好細有好多人力去做
比如華為每種零件都有team 去測試
分分鐘仲熟過原廠(測試黎講)
集中度高啲工程師train得多進步快好多

產業鏈的話無人機零件同手機高度重合
全球個手機生產都係 係中國
講真偷料都易啲
你睇iphone 啲料中國的最準
剩係外國每家公司要係大陸設廠,入啲機器就要交設計圖、說明書先可以入口再生產
喺外國每家公司都有自己既優勝之處,而大陸就拎黎參考,再集百家之長
加上啲鬼佬眼錢,到醒果陣時都俾人偷學曬再踢你出局
如果係大陸設晶片廠,世界格局好快唔同曬
航拍唔洗
你睇DJI初制裁 加上飛上天好多國家立法 限制飛 又要買保險
360市場 之前電話都有 唔係咩新技術
搖控飛機咋,係咩高科技野?唔好咁井底啦就算軍用都係拎黎炸人,即係冇回收價值
永諾、小米都有出
不過始終唔係相機特製晶片

不過好多國產手機轉用國產CMOS
睇唔出SONY CMOS優勢差距有非常大

好快食埋SONY 國產手機CMOS市場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞