[物極必反] 美國越嚟越多 Gen Z 轉用傳統摺機

96 回覆
20 Like 59 Dislike
買部 under $200 嘅 Nokia 機仔咪得
話用摺機嘅人用咩機拍條片上網?
美國呢面好少白人用WhatsApp
得啲POC (有色人種)先會用WhatsApp
你用WhatsApp 會俾人笑

仲未計Airdrop,
IMessage Send 相冇咩Quality loss
啲鬼妹岀街會用用FaceTime

唔用iPhone會影響社交
同歐洲果面既文化完全唔同
好似已經賣埋電話嘅業務
賣咗畀 Microsoft,前排先出咗部好有太陽能電筒 feel 嘅 SIM 卡 walkie talkie 。
News = 垃圾
美國好似好多人用個垃圾facebook messager
3310先夠長壽
你知唔知jar係乜嘢
用數碼單反拍完再入電腦edit同upload
舊電都用唔到喇
漲晒
隨時冚唔到蓋
真係試過一部全新未開盒放左係度 前排開盒點知粒電漲左跟本放唔入
我都係買個Nokia 6300 4g 畀個仔用,4g , 用到WhatsApp 但係無得裝第三方app
日本摺機靚到
exact7ly

從來所有潮流本質都唔係為實用
而係透過與眾不同去 attention seeking

咩轉用摺機去避開 social media for mental health 只係藉口
要避開 social media
同時又用 tiktok 宣告天下自己要避開 social media 根本自打咀巴
歸根結底其實只係 attention seeking
想人注目佢與眾不同

等於d女人無端端係 ig 出個 story 寫 哭了 別問
其實心入面就係想人問想人關心一樣道理
香港有【翡翠卡通】【翡翠劇集】情意結
收視率先咁懸殊

D轉台撚成日笑9【翡翠腦】just use tv remote

同啲人去鴨記買dc仔一樣 呢期興y2k咪個個跟風 過多排又變返電子垃圾
主流係用SMS
但App 黎講
老一輩個堆用Facebook
新移民/墨西哥移民用Whatsapp
白人用IMessage(等同SMS)
外人好難明呢面啲文化
一兩件就越黎越多
我直頭唔用電話
買嚟當武器旁身一流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞