[物極必反] 美國越嚟越多 Gen Z 轉用傳統摺機

96 回覆
20 Like 59 Dislike
Feature Phone要有用,得返Nokia嗰啲有VoLTE嘅簡單功能機,呢十年以內出嗰啲。
其他一律會變廢鐵

但啲白痴Tiktoker片係講緊廿年前啲摺機
又幾奇,早排啲人去挖返嗰啲舊數碼相機嚟玩。
睇吓遲吓會唔會玩打字機?fax機?
我唔撚用智能電話,唔通返屋企開電腦 睇你拍條tiktok片咩?
要依賴網絡嘅肯定唔會
Fax機要用電話線,但呢啲垃圾都Phase out緊
英國下年就已經唔玩PSTN

香港應該得返HKT仲係死抱住個銅線網絡,我唔覺得以HKT習性會Cut到
但亦都唔覺得佢會Maintain到行到Circuit Switching嘅地步,只會一直拖拖拖拖到最尾我諗2030先有機會完全清退。
好少數人姐
冇可能普及返,啲人都係貪得意玩下
我讀大學嗰陣都玩菲林傻瓜機
畢業之後冇再掂過
心水清
美國有 green bubble blue bubble 問題
持有率先咁懸殊

d歐洲佬成日笑9美國佬 just use whatsapp
美加主流仲係用SMS
所以用傳統電話都冇事
但係香港冇Whatsapp 搞唔掂
我估如果佢哋係真心想用啲冇咁 "connect" 嘅電話,當嗰批古董機用唔到嘅時候自然會搵啲新嘅替代品。其實依類 offline phone 係有市場,間唔中就會有一兩部新機彈出嚟。

復古都係潮流一種
呢啲極短暫嘅潮流真係攞嚟打卡用
玩完一排就唔玩㗎啦
你呢啲咪Feature Phone
但啲白痴片入面係真係講緊舊式摺機。

我SIM多,會直接iOS+2部Android
真係恒常有Message聽Call嘅得一部
平時唔用嗰啲其實啲電都頂到兩三日。
Apple Market segmentation響美國係幾成功

不過唔代表其他世界通用。
主要係班友冇錢
又或者係個好機會畀班 Gen Z 感受下舊時嗰種冇咁嘈嘅生活,鍾意依種 feel 嘅咪繼續,覺得 convenience 重要啲嘅咪用翻 smart phone。又或者雙修,想幾時轉 mode 咪幾時轉囉。

摺機算乜野
我一早買左部w595推機黎玩懷舊jar

推機算乜野
我一早買左部 Sony CMD J5 黎玩懷舊jar
近幾年手提電話出極都係無咩大分別
舊手機對佢地黎講係有新野玩姐
我早排都拎返部摺機出黎懷舊下 不過舊電死左
咩摺機?
Sharp 掛頸嗰啲?
Nokia 終於有翻身之日
其實唔打機上網的話,真係冇必要用smart phone
頂盡幫補下,翻唔到身㗎喇。
我有大陸咭. 想買部呢啲SIZE純綷收SMS 既"手機"
motorola 嘅摺機 不過唔係個面有多個mon個D高階款
普通 cheap嘅款 型號都唔記得了
計返原來都十六 十七年前
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞