一塊pizza喺數學上其實有冇可能平均分到3份?

269 回覆
11 Like 862 Dislike
1/3除唔盡因為你係1 x 1/3,個問題係個1,而唔係1/3
明明係完美360度任佢切, 佢都要睇100% / 3
我犧牲少少
比底果34g 你
買多兩塊放入榨汁機打碎佢一人一杯100g咪唔洗爭
take limit

諗起張圖
三個人切蛋糕
一個話1/3 啱啱好
一個人問 0.33 * 3 剩低嗰0.01去咗邊
第三個人指住把刀
1/3係條式嚟
答案係0.3333333333…
係≈, 唔係=
此post 已完
數學理論上點會分唔到,只係現實你冇工具去分
如果你係要geometrically去平分可以睇依條片:https://youtu.be/8wZxTlXuUII?si=lf1gXBlbpKNfJlR2

但係有個更有趣嘅問題:
如果每人對pizza上嘅配料有preference嘅話, 咁點先可以令到大家都覺得自己分到大於或等於1/n 價值嘅pizza呢?
例如我鐘意食波蘿,你鐘意食芫荽 suppose啲配料唔係continuously distributed 咁應該點切先係公平呢?
可以去睇 envy free cake cutting problem
係真正意義上嘅平分
6既1/3係幾多?
sor, 自膠, 0.99...係=1
0.99...9先係≈1
點解一份pizza要=1?
榨汁
360度圓型樓主話唔可能平均分3份.

為咗簡單起見, 我哋以下數字除開時計小數點後1個位:

樓主, 樓主老豆, 樓主老母 每人拎$120萬出嚟, $360萬(100%)除返3份每人拎返$1198800(33.3%), 因為樓主話無可能平分咁就會有份錢分唔勻=$3600(0.1% ) 條數係咪咁計?
咁你搵一塊係除得盡3咪得囉, 點解個份子一定要係"1"先?
中間食少好多餅邊
根本成個問題錯晒, 你呢個係量詞問題
首先, 眾所鳩知 1/3 一定無可能整數
咁任何物件, 1件分開3件, 數學上永遠都係1/3, 即係唔可以平均分

就算你一杯水, 要分3杯, 你數學上都係1/3
不過物理上, 一杯水可以100ml, 200ml, 300ml, 只要係3既倍數都可以平均分到
咁你pizza可以計重量, 計角度去分

所以你個問題究竟有咩意思?
哲學題黎 唔係數學 同 物理題
基佬特別麻煩
冇得變,就好似你問1點變成2,問黎都智障
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞