一塊pizza喺數學上其實有冇可能平均分到3份?

269 回覆
11 Like 862 Dislike
可以用十二進制表示就得啦。
你個方法係將份pizza平分10份,三個人每人分3份,之後最後嗰一份又平分10份,三個人每人得3/10分;之後最後嗰1/10份又平分10份,三個人每人得3/100;之後最嗰1/100又平分10份⋯⋯,如此類推,直至永遠。

人地個方法係將份pizza平分360分,三個人每人得120份,之後收工。

咁人哋唔係已經解決咗你三個人分得唔平均呢個問題呢?點解你要咁執着一定要用你個永遠都搞唔掂嘅方法呢?

讀撚壞左個腦,真可悲
問題係分360份果時唔係都係有除唔盡呢個問題咩?
360 除 3 等於 120 。 咁咪除得盡,點解除唔盡?

如果你係指 1/360=0.002777777777,咁係因為你仲係執著響十進制呢個概念除3。你放棄用十進制,改用360進制除3,就冇呢個問題喇。
我意思係360/3當然可以整除
但一開始一個圓分360份嘅時候,一樣有除唔盡嘅問題
圓360度,你要分360份
360除360除唔盡?
360 度唔係自然定律,係人定
如果世界標準係720度咪一個圓分720份
“Then, in the second century BC, the Greek astronomer Hipparchos of Rhodes began applying geometry to Babylonian astronomy. He needed a method of measuring angles and naturally followed the Babylonian division of the ecliptic into 360 degrees, dividing the circle the same way.”
pizza 240g 一件
240g/3 = 80g
仲0.33...乜?
你係咪畀十進制限制咗你嘅想像力?
十進制只係人類發明出嚟觀察同研究呢個世界嘅其中一種計算系統

大自然唔係老馮咩都用十進制
中間等於冇質量
其實你中學有冇學過點度角度?一擺個尺落去就係架喇,唔係叫你除左360份,再拎120份。就算你咁傻鳩要切360份,都可以用量角器,切360個1度畀你,根本唔滲及計算
咁一開始d人點做個量角器?
咪又係要計一個圓分360份?
同埋呢,討論吓遮
唔撚洗話人傻鳩咁撚口臭嘅
用3萬個原子整嘅1舊pizza?
咁如果係咁點切都唔會平均三份架啦
講事實姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞