盧宛茵嘲入行易演戲隨便 “《好聲音》唱兩句就出嚟拍戲” 被戲屎後輩教戲 提醒新人反遭黑面

86 回覆
105 Like 13 Dislike
#盧宛茵(Madam)與吳浣儀兩位入行50年的老戲骨,近日接受 #楊紹鴻 的YouTube節目《#小鴻吹水站》訪問,大談電視圈新一代。盧宛茵與 #吳浣儀 曾經都出走TVB,之後盧宛茵回巢至今,但仍有一說一冇收口,而主持指吳浣儀拍過亞視處境劇《十六不搭喜趣來》(喜趣來是翡翠台諧音),因而得罪高層,回巢無期,吳浣儀就大方謂:「可能因為我走嗰時多人出力挽留,但仍然走咗,先永不錄用。我冇得返去其實冇乜遺憾同後悔,好隨緣,有得做咪做。」

三人又講起近年演藝圈蛻變,尤其當下演員們的行為習慣令盧宛茵睇唔過眼,直言:「我覺得係每況越下,無論導演、劇本、演員。」主持先謂:「我覺得四、五十歲都仲做緊小生,我都𢯎晒頭。」盧宛茵則說:「我哋以前有戲劇大師,即係阿King(鍾景輝)教我哋,話我哋知點做,獲益良多。」

她認為現時不少人隨便入行:「《好聲音》唱吓歌就可以出嚟拍,賣吓廣告又得!參加完啲比賽就可以出嚟做,樣樣唔識一嚿雲,仲要教人喎!」但盧宛茵冇講明遭邊位後輩指點江山,但繪聲繪影還原場景:「試過有人話我,『呢句對白應該咁樣講喎!』我望下佢又唔答,咪照自己演繹。」

【《溏心風暴》有主角借琴姐過橋搏休息】
主持又好奇問,有冇遇過後生一輩拎住劇本請教,吳浣儀說少有,但試過即場給後輩提點,對方都虛心接受,反之盧宛茵即時擰頭:「冇呀,黑面㗎!」吳浣儀補刀:「你嗰啲大台嘛!我喺出面打游擊見好多後生,冇你講得咁惡劣。」盧接力:「係呀,有啲真係一臉你理我做得好唔好啫,下一套又係主角喇。」

節目中又講到新一輩生態,先講起以前的藝員開工多數一支公,但現時不少人都「一大班助手、梳頭、化妝逼晒喺化妝房」,盧宛茵說:「睇見啲外景都作嘔,一個擔遮,一個拎茶,一個撥扇,我覺得此風不可長!」

主持楊紹鴻又大爆秘聞︰「從前拍《溏心風暴》,有位年輕主角試過借啲意問李香琴攰唔攰,並建議︰「你冧就嗌cancel囉!」盧宛茵聞言斥責:「可能佢自己想休息,就想擺啲老嘢上枱!」

#娛壹
菜c貝
成陣老屎忽味
佢做公屋私樓潮文簡直屈機
成浸廢老味
但佢真係好好戲
Madam Lo
《好聲音》唱吓歌就可以出嚟拍,賣吓廣告又得!參加完啲比賽就可以出嚟做,

岩喎.....見到都唔開胃
佢講得幾好
唔知由幾時開始,一班冇料到嘅後生習慣將前輩嘅指點教誨有理冇理都當做老屎窟指點江山,諉過於人,然後自己繼續不思進取圍威喂,搞到整體愈嚟愈垃圾
雞脾
講緊邊個
吳浣儀 都要被人教??
佢個樣仲惡死過衛蘭
佢真係飾演老屎忽最勁
見留言有人話得朱凌凌個老豆拍過劇
第一屆個阿伯
嗰條老嘢就收皮啦
生個仔又細J
可以做到咁入型入格, 你都可以老屎忽

https://youtu.be/NSy5VsWjFkA?si=8goDwgLs9UY2h3k4
今時今日做得TVB都係有家底先做
窮撚點靠份糧開飯 發明星夢要俾錢
咁一堆少爺小姐脾氣喺度 咁仲想點
咁佢又好好演技咩?咪又係死做爛做出黎,以家放到自己咁高
咁多年都唔會明白咩叫主角命,配角命咩,根本紅都唔係睇實力
又有高層力捧
條友做戲好似面癱咁
此風不可長

衛蘭都要變廢老了
大強有同衛蘭拍d咩

大強好似見過愛回家同套飛機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞