懷疑RG既新模停哂(2)

433 回覆
1 Like 6 Dislike
呢度有冇ching 用開AV 水性油?
最近用左
知唔知啲主角機嘅紅同藍用邊支AV嘅色比較接近?model color, air, game or mecha 系列都無所謂。
藍我用70809
紅之前買錯左70908 未試到邊隻岩
紅色幾受底色影響
白會正常啲
黃會暖啲
灰會暗啲
黑會淤啲
咁底色本身會影響發色
不過我都係初玩 用黎補色
手油av油既話得底灰噴罐一個選擇
但真係好撚貴
我得灰同gloss black 底,本身有支metallic red 69066, 但偏淡色。 落黑底又太瘀黑,銀底又唔靚
我都係初玩,好驚買錯色
點都要試下
色紙出黎既色真係唔一定準
70908 係點唔啱?
諗緊試70909
出黎似無正個種紅 唔係想要既正常紅
佢覺得隱藏水口係好嘢有咩問題
砌模型個個技術路同 素組/簡單整 覺得隱藏水口係好嘢好正常
你一句得埋去 「你覺得隱藏水口係好嘢?」
擺到明係挑釁啦 你覺得隱藏水口唔好嘅咪直接講囉
叫人學下做嘢 不如你學下講嘢技巧先啦
「想砌點就點砌 模型嘅世界係自由嘅」 你明呢個道理 咁你一開始又反問 定你唔知隱藏水口係對素組派友善?
Metallic red 好似加咗銀粉 會偏粉紅色
我原句係講「你覺得隱藏水口好野黎
咁都會有人覺得隱藏水口唔好嫁」
唔好cap d唔cap d

挑釁係你自己覺得啫
咩嘢叫「說者無心 聽者有意」咪就係你呢d咯
本身我都當普通吹下水就算
點知條友好似傻撚咗咁講句咁嘅野
「毒撚唔該你出多d街識多d人,大把人講野屌晒老母都冇野」

依家係邊個無禮貌先呀?依家網絡世界就唔洗互相尊重呀?

我都講咗自己砌模型嘅習慣
我亦都無講過要人地跟我果一套
隱藏水口係要磨到啪埋無隙
花嘅時間仲多過普通水口
而且Bandai隱藏水口多數擺係零件邊緣
一個唔小心磨到缺肉又要補膠再磨過
當然你唔打磨隱藏水口
可以當我上面無講過野

不如就咁算啦
啲金屬骨架洗唔洗砌之前噴光油先定就咁就得?
平時模型好少入櫃 驚佢太潮濕會生鏽
到時再做舊化
都睇唔到架啦
唔郁咪冇事
都兩舊水
去日本買仲要拎同掗住個喼位
差果少少香港買好過
好明顯講緊你#94啦
隱藏水口好正咩?

上個po嘈完今個po又嘈
估唔到簡單七隻字都俾人feel挑釁
無錯…淺底色就粉紅,深底色就啞紅
但呢隻metallic red 噴SD 鐵甲萬能俠係好靚
不過想買隻Bright red 襯返高達
其實係
屌佢條死人頸太短
心口就算拉得盡都見唔到黃色個位
簡直係弱智
一開始以為我砌錯
想好睇啲就加長條頸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞