懷疑RG既新模停哂(2)

433 回覆
1 Like 6 Dislike
大家唔好鬧交
神剪一刀流表示隱藏水口真係好方便
剪多一吓,但係唔洗磨
yes, 有隱藏水口一刀流剪水口都ok,
少少白化都唔驚
至弊又唔係全隱藏水口
電鍍版硬係有黑點係出面
電鍍版就算把啦
本來都唔想覆,小圈子po人特別奇怪

我估佢係想講夾縫會啪唔埋之類,又詞不達意1999,覆埋d 9唔搭8

講講下屈埋人嬲
有咩高見又唔見佢討論分享

毒撚唔該你出多d街識多d人,大把人講野屌晒老母都冇野
細過咩都唔識未又係用手抆舊件落黎再用較剪剪走水口
最重要砌模型既人開心就得
我小學果時用指甲鉗去剪
早排第一次買RG創建突擊 十幾年無砌過
想問隻野係咪真係好撚鬆?隻腳板勁易甩 背包又鬆 背包兩碌炮又鬆 隻手揸咩武器都好撚鬆

但我之後買左隻RG00Q 所有野都實唔會甩出黎
到底係我問題定隻創建突擊問題
創突嘅問題
最早期嘅RG嘅骨架問題好嚴重
(創突應該係用返突擊副骨)
咁我想問 去到邊幾隻開始正常返無問題
No. 28 (多1) 開始
改用拼裝骨架
唔該哂
岩岩入手左盒rg x1 titan版
幾錢?
我都有啲興趣
我細個整舊144 NT1同京寶梵,剪件係用電工佬老豆把三山五金剪
我係指甲鉗
差唔多4舊水
Build strike 試下mg 感覺冇咁差 雖然都係舊舊地
但係新裝冇出1/100
有無兄弟肯接PB RG完美突擊
屌你老母
你自己一開波就問我係咪鍾意打磨?
我依家答你 唔係鍾意唔鍾意嘅問題
而係打磨水口係基本野黎 你當然可以唔做
我個人覺得打磨隱藏水口仲麻煩過打磨普通水口

我自己就好少用一刀流 我係果d用二刀流同埋為咗減少水口白化而剪淨少少水口再打磨果d人
而你都唔會去磨隱藏水口 咁係咪我地諗嘅野唔同呀?柒頭

本來我都唔撚想理你 係你自己無啦啦話貼堂證明
你都on99 依家無人唔信你無砌過rg nu
依家又話我毒撚 0尊到咁
不如學下做人先 再去學砌模型啦

btw 樓上話唔影響組合度同外觀就唔會去磨隱藏水口
ok 無問題嫁 盒模型係你嘅 想砌點就點砌 模型嘅世界係自由嘅
RG啲隱藏水口其實好影響組合度
批/剪太貼有機會剪深咗唔好睇
太淺又影響組合度
磨係最穩陣嘅做法 (唔理砂定銼啦)

一刀流 紅/藍/黑色件會白化又唔係咁好 (神剪其實都係兩刀以上好啲)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞