[財政預算案] 其實大部分市民都係等撤辣,甚至係上車客

40 回覆
6 Like 33 Dislike
地產中介公司訪問得既咪潛在買樓客囉
我支持加辣
主席話房住唔炒
上車點解要等撤辣?
首置都無中辣稅
真 爆一爆健康d
上車客多定賣樓走鬼客多?
咁本身買左樓個d? 自唔自私左d?
同共產黨有咩分別
早廿年買落果啲,依家仲有賺,一層樓過咗廿年仲值錢過佢新樓果陣,又好合理?一句通漲解釋得到咩?
乾炒牛河隔夜賣返尋日個價?

呢幾年果啲,自己有計過條數供得起,供完唔會價值為零,當初選擇咗咁樣資產配置,做咁高槓桿,唔係一種賭博?

老共係時代嘅產物,個社會右到極致,就會嚟一個極左打破僵局,冇得怨嫁,畀下一代一條生路,躺平晒對成個社會都冇好處
呢個世界唔淨得一個佢,仆街澳洲加拿大都玩晒9按,等中國資金乾塘就可以睇煙花
一定有得賺?
你老母咁辛苦搵錢養大你
宜家資產跌左為左比其他人既子女上車?
有邊個國家買樓唔係用按揭?
美帝都一樣,諗野唔好咁on9
然後講到好偉大
咁係因為你連通脹既基本知識都無 尼d係機會成本
你老豆當年忍住唔叫雞 儲埋既錢買樓
宜家升值係好合理 定你諗野本身條路就唔岩
以為咁叫公平?
你要樓價爆比你班廢物上車
尼d唔係叫躺平?
係要個經濟退落黎就你

美帝New York既樓一樣貴
係咪叫美帝大減價益埋你啊年輕人
因乜事你講嘢可以咁前後矛盾,買樓買到short咗?

我都係答返你一句,一定有得賺?

你對經濟同政治個認知好明顯局限咗你自己去諗嘢

樓價升係因為通漲都講得出,通漲有條數嫁嘛。根本物業之上已經被賦予金融屬性,以往十年嘅大升脫離咗通漲幾多?

前人儲埋嘅錢走去買樓,樓就應該要升?政府從來唔會負責呢啲個人債務,日本當年主動篤爆個泡添。咩叫割韮菜知唔知?世界嘅錢好多,可以投資嘅嘢好多,做乜要入港樓?啲人開始走貨,遲入市果班咪被割,就係咁簡單。

講到我講兩句港樓就爆咁,事實上依家就爆緊,你覺得唔公平?你study下阿根廷、菲律賓、日本呢三個國家,人哋行過條乜嘢路,股樓匯債同息口嘅影響,下次醒小小囉,減息會有小陽春,到時放咗層樓佢啦,之後會再跌落去,最黑暗嘅時間未到
你自己買舊磚頭當資產

點解要政策扶持你確保你啲資產升??
係呀,買樓一定有得賺架?
依家冇人接火棒就係度死乞爛乞求政府
啲樓好真係癲嫁
覺得講下就會跌切咗佢忽肉咁
唔使同佢地哂氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞