[財政預算案] 其實大部分市民都係等撤辣,甚至係上車客

40 回覆
6 Like 33 Dislike
長升長有先係眾望所歸,自用都係咁話
撤辣真係會掃樓
踏實少少,就算買居屋果班都係咁諗
FG 50k輕鬆買啦
做譚仔/做倉/跟車先買上車盤
咁起碼人人有車上,樓市穩定go
其實應該降按揭壓測同按揭成數去到9成唔洗按保就定到樓市。
主要班人上唔到樓都係依兩樣野阻住佢地。

刺激到平價樓成交,谷返上去之後又可以吸引到人換樓。
對於樓價走勢,佔約七成受訪者預期未來12個月樓價下跌,其中約26.3%受訪者,估計樓價下跌5至10%,另有約26.1%受訪者,更認為樓價將會下挫一成以上

原文網址:港置:僅35.8%市民考慮入市置業 創20季新低 | on.cc東網 | 產經 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20240226/mobile/bkn-20240226151417455-0226_00842_001.html

大部分人等跌就真
幾冇良心先會咁諗,推埋班月入30k嘅上埋去9按,推完一波之後死幾多人

好心啦,畀佢爆落嚟啦,見到香港人咁樣都辛苦,成世搵嘅錢一半畀樓市,2成畀利息,3成食落肚,活著等死
諗落利息計少咗添啊,就嚟三餐食杯面
on9, 梗係要升
開番關都話大陸人黎掃
結果呢?
當初出辣招唔係為左樓價跌,等多啲後生買到樓咩?
撤左咪姐係還原返gogogo?
後生買樓 vs 全港經濟死,冇水位冇長線投資者入,賣地冇收入,又要cut 福利公屋加租,你係財爺你點簡

買樓機會一直都有,係個個想要300萬九龍站上蓋
講得好岩,既然唔會大升,不如徹哂佢
而家徹只會跌起上嚟跌得更快 近兩年摸曬頂個班要出
跌到再低啲再撤先有用
何止近兩年
2018入、近摸頂個班都要出
咁佢額外印花稅係兩年啫
2018入要出的話上一年都出左啦,等撤辣?
有錢掃貨個班就等呢班摸頂賤賣完之後,再夾個市上去 ,左一巴右一巴 打到啪啪聲
林鄭月娥
需求供應
夾上去
為配合23條, 肯定會撤辣
都可以嘅,睇有冇多咁水魚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞