葉劉:羅奇數年未回港,歡迎他重訪看看香港如何繁榮 羅奇:我上年去過香港3次了!

172 回覆
523 Like 9 Dislike

前中國大好友、摩根士丹利前首席經濟學家羅奇近日在《金融時報》撰文指,香港股市表現不濟,受政治因素、中國因素及中美關係等影響下「香港已玩完(Hong Kong is over)」。行政會議召集人、立法會議員、反駁隊隊員葉劉淑儀近日在報章撰文反駁,美國政策是影響香港股市持續下跌的主因,美國加息帶動資金回流美國,而美國聯邦退休基金不再投資香港的政治決定則抑制西方資本流入

葉劉淑儀指出,香港需要改變才能克服許多挑戰,但好消息是,大灣區一體化及激烈競爭將促進改革,內地將繼續成為香港人才、資金、政策支援和新思想的主要來源。她又指,羅奇數年未回香港,「歡迎他重訪,親眼看看這座城市如何持續繁榮發展」

羅奇:葉劉將香港困境歸咎於美聯儲是無力反駁

羅奇則在社交平台上反駁葉劉淑儀的說法。羅奇認為,葉劉將香港困境歸咎於美聯儲是一個非常無力反駁,又錯誤地斷言他多年沒去過香港。「她錯誤地斷言我已經好幾年沒去過香港了,事實上我在2023年就去過香港3次了!

https://x.com/SRoach_econ/status/1759548055773212898

https://finance.mingpao.com/fin/instantf/20240220/1708420439632/反駁香港「玩完論」-葉劉-美加息拖累港股跌-羅奇-非常無力的反駁
姐姐被秒
姐姐有無回應
即刻駁嘴
反駁反駁隊
大巴大巴車落去
羅奇:我反駁你個反駁隊
去香港唔預姐姐就被人屈冇黎
倒米壽星
羅奇係反中亂港外國勢力
佢夠膽再嚟係一定會拉鳩佢
被掌咀
我幫佢駁

我日日係香港

你黎得三日,邊個清楚啊
今年嚟咗未?今個月呢?再唔係今日,嚟完再講
日經升爆點計啊姐姐
反駁隊又要諗點反駁
姐姐:冇俾醒獅撞過唔算黎過香港
柒出國際
好似九品芝麻官個龜婆苑瓊丹咁諗住鬧人點知俾人串返轉頭
姐係話唔係硬件問題
係有個陀衰家?
葉劉淑儀近日在報章撰文反駁,美國政策是影響香港股市持續下跌的主因,美國加息帶動資金回流美國,而美國聯邦退休基金不再投資香港的政治決定則抑制西方資本流入。

咁你哋唔好咁撚串啦,憑乜嘢同美國玩,個世界根本美國大晒,你主人都搞唔掂憑你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞