人民日報:為甚麼西方民主越來越不行了?

50 回覆
6 Like 54 Dislike
淨係講佢reform civil service之前啫
東方民主和西方是不同的,建議將東方民主譯成Minzhu
咁西方共產呢?
https://youtu.be/zH7dDa_mLno?si=QbAEGXOPNYjwuSaB&t=1348
//大外宣的底線是甚麼
大外宣的底線既不是不罵共產黨
也不是不罵某個領導人
大外宣的底線
是一定不能說共產黨的敵人好
//

明晒
納斯同標普日日創新高

遠東大國人人都想往西方民主大國走佬

西方民主真係非常失敗
有人講過西方民主制度係完美咩
西方民主變差原因之一係人口結構唔同左,多左中東,非洲,美洲移民,其實民主制係好講人物質素,even大陸有民主都唔等於可以有好ga民主制。其實要當家作主後面你要理解好多野,唔係下下到投票先理政治。

西方民主真的很失敗,連一萬六千點都冇
中國式「民主」先係全球人類所追求的!
不如佢舉下例有邊個共產國家係成功??
支那人其實好可憐
治到死死吓仲要賣花讚花香
為人民當家作主👍
佢意思係講緊民主其中一個缺點係會為自我既利益做出發而唔係大眾既利益 佢係想灌輸一種可以以大眾利益為前題而做選擇 先可以實現真正既民主 唔係十幾億人只為自己而選擇只係會混亂
抹黑別人 還不了自己清白,西式民3有好多問題 就等於中式民主就係出路? 你中共夠唔夠膽咁講?
中國式民主
最慘係共產成功失敗都係西方嘅產物,但佢當咗馬克斯係中國人咁
愈黎愈唔掂?即係你覺得之前掂過
馬克思姓馬
2008年金融海嘯引話咩 美國未日
張寶兒陳年IG夠話中國制度係世界嘅靈丹妙藥
而家呢?
連登狗認同
所以有中國特色社會主義
Copy and paste原教旨共產主義嘅叫王明派
已經一早被中共淘汰咗
馬克斯講資本主義失敗講咗兩百年都有了,結果咪馬列毛蘇聯自己仆街先囉,仲變成三流國家,下個到中国啦
其實我覺得篇野係啱,西方民主變到選票至上,好多長遠政策的確搞唔成,但中國一黨又保證到d咩?咪一樣有權鬥,欺上瞞下d野。疫情會爆到咁勁咪因為咁。

你咁講
樓上已經有人批評係臭蟲論囉
民主制度無效率
但有自我修正能力
獨裁制裁好有效率
但一錯就好易一錯到底
所以西方國家啲人依家越嚟越不思進取
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞