「星之子」陳易希教你怎樣走創科路:香港要保持國際金融中心地位,金融科技必定是未來升級的方向

194 回覆
5 Like 265 Dislike
其實連科大都可以無視佢能力(廢)
破格取錄 就知道香港科創冇得救
連全香港最頂尖科學系大學D高層
都只係為左造星咁捧佢上去
唔好話行外人啦
有呢條撚樣坐正就知香港創科冇未來
唔知我拎個廁所水缸做水壺去claim錢有無人理呢
佢哩啲人就係一個好例子講點解香港一定搞唔起創科
ASTRI 得啖笑,狗都唔屌
政府又要創造假偶像
佢又唔羞恥
win win
無見一排成個CAN COOL仔咁撚樣
真係猩之子
反而重點其實係香港攪創科完全係雞棚。

用“創科”名義昆水嘅就發過豬頭。反而真正開發/應用嘅就霉過霉柴。咁撚黑白倒置嘅事只有濕鳩爛鬼發毛二線支那town香港先做得到。
佢真係每件產品每個project都係垃圾
一般人好難做得到依個level
佢有咩產品普及化到
會考幾分都搭到咁大雞棚, 長搭長有, 都係能力來

你有無本事咁做?
佢本身中學都係靠老師參加比賽 咪又係老師做晒咁濟
佢通常研究人地發明咗嘅野
依個項目 港鐵好似比左幾十萬比佢 「發明」鴨寮街都有嘅野
會考成績風波

2006年8月9日,香港中學會考放榜,當時陳易希不在香港而未向外界揭曉成績。後來,網上不時傳出流言陳易希的成績僅為3分。直到8月21日,陳易希參與一個公開活動時證實自己會考成績為12分,中國語文科及英國語文科(課程甲)等第為U(即不予評級),電腦與資訊科技科E級,數學D級,化學D級,物理C級,圖像傳意B級。升讀中六必須在中國語文科及英國語文科(課程甲或乙)取得及格成績,故此在一般情況下,陳易希幾乎沒有可能升讀。可是科技大學仍然堅持取錄陳易希,校長朱經武表示取錄他主要是因為他在科技創新方面的表現,而非會考成績,香港科技大學會為他提供特別輔導,以幫助他適應大學生活。

他是全香港首名非經拔尖程序而直接入讀大學的中五生,亦是第二位持會考12分及其他重要的非學術成就表現而直接獲大學取錄的學生;另一位是方力申是12分,英文合格,中文不合格,持專業運動員資格獲香港大學取錄,他同樣沒有持任何香港高級程度會考成績。

陳易希亦因其會考成績等爭議於2006年8月當選為高登討論區的每月之星。

此事件成為2008年香港中學會考中國語文科試卷四乙部口語溝通考試其中一題要求考生評論「人有了名氣,是利多於弊,還是弊多於利」時的其中一份「附設閱讀材料」。
係咪有料爆,好想知
一見到陳易希就諗起IT狗
習近平都冇粒星以佢命名 佢識做應該等習總生日改名送佢
其實好似上面講, 佢呢類人先睇透香港地遊戲規則, 特府急要有個"創科才俊"做樣版, 佢識打正旗號去迎合, 其實有冇野做到唔重要, 配合到文宣就可以, .23條後佢會更好世界, 因為已經冇其他樣版
尤其係AI, 真香港出身人材9成在新加坡
其實點解有粒星做獎品
定年年都咁做
識人好過識字
有人脈就玩曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞