何永賢:與運輸署合作查核公屋戶車輛價值,找出隱形富戶!

529 回覆
342 Like 11 Dislike
直接出番公屋出黎賣仲好啦
講要抽查你啫,有即時話你有架林保就有問題咩?
你冇問題怕咩俾人查?咁撚似果三萬冚家剷咁,死都唔肯俾人獨立調查,身有屎?!!
其實佢改一改 超出申請公屋資格個額由3倍改由1.5倍就搞掂
公屋有多黐線佬又多人跳樓古靈精怪
改成
超出1.25倍-》倍半租
超出1.5倍-》雙倍租 一年之後再踢

只係而家要超出3倍先踢 太寬鬆
我絕對支持見隔離post有個話買50萬二手林寶住公屋逼個撚樣買居屋或者益下啲放租業主都好,多返啲公屋比返有需要嘅人
睇年期估價
何永賢指,房屋署職員會留意住戶車輛情況,根據車牌向運輸署了解車輛的車價等資料

根據篇文既寫法,係房署職員見到靚車先會用車牌去查冊
而唔係用住戶名去查冊
即係話,房署職員見唔到架車就無事啦
買左層樓都唔係計供左幾錢…只會睇估值
係咁架啦所有公營野都係咁
啲高薪「炒散」位俾曬自己友
番工就吹下水
做死啲細
但唔用屋村停車場會唔方便
本身3/4人家庭既公屋都3/400尺
綠置啲樓咪又係差唔多
仲要個location 未必有本身住緊既位咁好
嘔舊錢出黎買間差唔多既樓
仲要年年畀雜費管理費維修費

睇下馬鞍山個堆公屋你就明
根本舒服過好多普通私樓
咁on9
咁好多人都係富戶喇
條友可能用十萬買左部寶馬
但房署計n年前新車價九十萬
本身住緊400幾尺大單位公屋果班見到新居屋/綠置居咗3細真係未必會買,除非就爆入息
根本唔洗諗到咁複雜
宜家個方向係咁多公屋戶應該點開始查起呢?
你大大架車放係公屋停車場咁緊係查左呢班先啦
咁多車緊係查左貴車先啦
就係咁簡單
洗乜又新車又二手又保險公司
咁人地咪直接躺平唔撚做食你老綜囉
咁樣做只係滿足你既私怨
對件事無幫助
極on9
大把公屋撚移民交空租或偷偷轉租,查吓出入境紀錄咪仆街啦!啱啱識條茂利要佢做家訪,但條撚樣而家仲喺英國,間屋又有又偷偷轉租咗俾人,哈哈哈
轉行做保安囉你都可以選擇躺
去公屋停車場
行一圈

要每個車位查落去
好容易就捉到天堆公屋富戶
而家咪就係講d名車二手價根本好平
係d人唔知價以為好貴姐
政府好似1年-25%
4年已經唔計有車
都唔完全係幾多錢既問題
你當filter 查咩人先咁姐
呢個係大廈管理上其實會好煩
比人買公屋本身係行錯方向
如果係一心為基層安居樂業,應該起多d居屋減少起公屋

但香港行高地價政策
起太多公營房屋影響到私樓就keep唔到收入keep唔到低稅率
都係死路一條

長遠解唔解決到而家個困局都係睇大陸同香港經濟會唔會變好
變好就可以變番以前咁隻眼開隻眼閉
否則就係繼續加強清算你班公屋仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞