何永賢:與運輸署合作查核公屋戶車輛價值,找出隱形富戶!

529 回覆
342 Like 11 Dislike
公屋輪候冊大排長龍,然而社會上有意見質疑公屋可能有不少「隱形富豪」。何永賢指,房屋署職員會留意住戶車輛情況,根據車牌向運輸署了解車輛的車價等資料,車輛價值會納入資產計算,住戶的境外物業亦會同樣處理。在去年,也曾有公屋租戶在內地持有資產,納入計算後超出資產限額被收回單位。

何永賢又指,打擊濫用公屋小組已聘請退休紀律部隊人員加入,協助制定打擊濫用公屋的方法,加強網絡監察,留意是否有人在網上放租公屋或做旅舍用途等。

https://std.stheadline.com/realtime/article/1981967/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E4%BD%95%E6%B0%B8%E8%B3%A2-%E8%88%87%E9%81%8B%E8%BC%B8%E7%BD%B2%E5%90%88%E4%BD%9C%E6%9F%A5%E6%A0%B8%E5%85%AC%E5%B1%8B%E6%88%B6%E8%BB%8A%E8%BC%9B%E5%83%B9%E5%80%BC-%E6%89%BE%E5%87%BA%E9%9A%B1%E5%BD%A2%E5%AF%8C%E6%88%B6
點查
你運吉署得新車價值係準
二手車過戶form個價錢, 個個都鳩填
住公屋都係窮鬼,有乜資格揸車,搭巴士啦你班仆街
記得以前教車師傅住公屋有兩部車
住緊果個資產審查好似鬆過申請果個好多
最多都係交雙倍租
睇嚟政府終於搵到個金礦
泊架貨車算唔算富戶?
係咪唔泊係公屋停車場就無事
2手車市場又多左好多平野執
一來,迫哂啲富戶去私人市場
二來,增加公屋供應(For人材)
幾百萬資產限額,你估個個揸拉利咩
岩啦⋯⋯連蝻亞都揸靚車住公屋 捉撚哂去啦
如果大致上跟保險公司個written off賠款得唔得?
你以為查新車價值,人地可能查邊個有法拉利,波子呢
揾到邊個渣貴車,從而揾吓呢位車主咩收入
打擊濫用公屋小組已聘請退休紀律部隊人員加入,協助制定打擊濫用公屋的方法,加強網絡監察
順手查埋的士牌
屌,以為何儍賢突然間變醒目
其實真係諗唔明
新落成既公屋
個停車場可以又寶馬又Benz又Audi
仲要唔係新車既話
都係5年內既車
淪到公屋既人真係窮
公屋係唔可以存在停車場
住公屋無資格養車
政府曲線證實左 公屋停車場有好多靚車呢個都市傳說
我都想知點解領展停車場會有Tesla 叉電位
住公屋既人唔泊公屋停車場,唔住公屋果d又可以泊公屋停車場
公屋停車場間唔時都有法拉利 以前以為時租 之後爆咗原來係啲富戶嘅車
雖然公屋好多窮撚 但有班人平租又勤力工作 搞搞下係好有錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞