[毒品戰爭] 列治文安全注射屋背後既中共全球戰略,利用香港加拿大向北美輸出芬太尼毒品,毒禍全世界既「新鴉片戰爭」

79 回覆
100 Like 30 Dislike
中國個藥廠攞正牌整,事實上芬太尼係大陸都作為臨終藥物廣泛應用,仲好搶手,唔係間間醫院都攞到貨。而且比較上黎嘅話,大陸藥同印度副廠藥唔差得遠,如果學樓主話,成個產業鏈係官方支持,咁質素必然係最撚靚

可以理解為,毒品原料係一隻合法嘅止痛藥,製毒只係將隻藥改造,而改造只需要一間房做lab

個爭議好似咳藥水咁,大陸當咳藥水係毒品,嚴禁入口。但香港覺得咳藥水雖然可以濫用,但普遍認知咳藥水只係個個都食過嘅普通野,可以自由進出口。整咳藥水嘅國家唔會覺得自己係製緊毒
左癌真係一個民主國既弱點
咁 TikTok 係中共大外宣 APP,咁用既左膠錯,整 TikTok 既人錯,中共出大外宣錯,定政府唔禁錯?

我好怕一種邏輯係係因為A 所以唔係B。呢個世界可以所有 reason有遠因近因前因後因,唔係永遠 A then B

如果成件事係咁明確,甚至美國智庫組織都明確強調成個芬太尼輸出係一個Attack Flow黎,點解唔係中共全球戰略?

好啊,如果唔禁毒品,咁你支唔支持禁TiKtok,定又左膠錯所以唔係TiktoK問題或者中共嘅問題?

同埋到返轉頭,香港人個角色係乜?睇住中共入侵都唔理?旁觀不䄂手 呢個概念好重要
有冇 data 係中國唔夠用,但可以不停輸出?

個邏輯係通,即係先軍政治,將國內資源投放響輸出毒品既超限戰
咁人地放核廢水關你撚事?你唔食咪得

其實幾時開始連批評日本倒核廢水都要屈毛?
https://lih.kg/3479394
我係話列治文安全注射屋同中共共全球戰略掛釣嘅可笑,芬太尼輸出同安全注射屋跟本兩碼子問題,連安全注射屋及列治文安全注射屋點解彈出都唔知
列治文安全注射屋 <- 係有市議員係藥廠顧問
安全注射屋 <- 係左膠學匍桃牙

香港人有乜可以做,話唔埋紅羅白湯外父有份洗
Martin Oei 係有前瞻性,兩年前已提出過可能係超限戰手段,點解我會睇漏左

https://youtu.be/mSUBItnSyg0?si=V0UkAmvJQLdovSlb

https://youtu.be/PtIbA6yY-2w?si=W72MT0mHI-yKRo6P
你抽空個背景講實岩架,好似港共立逃犯條例都係想幫死者玩還一個公道啫,冇諗住幫中共搞人質外交既

你都係想咁啫,你話唔關事咪唔關事囉
唉 其實去咗英國嘅人都要關注
格拉斯哥將會開全英第一間drug consumption room
https://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-66929385.amp
但個海係共用的
正如你倒屎落你自己屋企無人理你
倒落街就實有人理

毒品仲要俾錢去買
自己申請啫
怪人?
自閉狗黃世柒自已讚自已
我睇完兩篇新聞,都無講佢想推動做變性手術唔洗家長同意wo. 睇黎睇去,都只係講因為有D學生對自身性別唔認同,但同時又驚比家長知,所以要求學校對學生改變性別嘅稱呼作出保密。
英文唔多好,真心求指教....

另外,以前黑奴呀、紮腳都係當時社會嘅“常識”,最後咪又係改變左,成為現今因共識而得出嘅常識... (相對黎講,呢個常識係黑奴主同當時認為紮腳係靚嘅人嘅一種壓迫)
大陸醫院唔夠用,唔係因為貨源不足而唔夠用

係因為鴉片類藥物賺買、貯存、處方都要按照規定使用(例如擺係醫院要鎖入櫃,每日清點數量,每次睇醫生淨係俾1張你,要護士睇住你用,唔俾你收埋etc)

舉個例子,腫瘤科有4個cancer 骨轉移嘅病人住院,按道理每日只會消耗4~8張芬太尼,就算個病人痛到痴撚線,都貼唔到10張,所以醫院都攞唔到咁多貨

如果突然多4~5個人轉院入腫瘤科,咁就一定唔夠分

至於輸出方面,中國嘅野好多時候都唔可以用先進城市嘅角度去理解,係香港人眼中,政府就係高效,高度集權,統一指揮,但係中國冇呢回事

好似醫院咁,A醫院嘅病歷同處方紀錄,B醫院係睇唔到,到到2024年,大陸人睇醫生仲要係舊醫院攞份紙本嘅醫療紀錄去另一間醫院俾醫生睇

即係話,只要搵個呀伯話自己生CANCER好痛,就可以去門診拎張芬太尼,上午攞完,下午去另一間醫院攞,一個月攞百幾張,如果有人同個呀伯講,自己只係做藥物回收,其實連個呀伯自己都唔知自己係條產業鏈入面

根本唔需要政府主動參與,單靠販毒利潤就可以自然形成呢個毒品產業

成件事最恐怖嘅係,呢條產業鏈係建基於中國系統落後嘅問題,你諗下淨係搞個醫院聯網要洗幾多錢,花幾多時間?當中涉及到幾多官僚?
中國嘅野,離不開利益同仕途

賺到錢嘅野,政府只會支持,出口更加永遠優先於供給國內需求

簡單一個道理,中央政府發出命令,都要地方政府願意執行。突然落order叫人執q左湖北最賺到錢嘅藥廠,咁湖北政府d錢係邊度黎?執左間廠,d員工去邊度開飯?冇人係湖北開工,咁附近d餐廳商場邊個去?

講到最尾都離不開個錢字,中央政府要規管芬太尼,前提係要有錢去補貼藥廠,或者補貼其他產業保住湖北個飯碗

而舊錢,美國唔想俾,中國又覺得為左解決美國濫藥問題而要自己出錢太on9,that's the struggle
中共玩緊國進民退,可以一日陣死一個產業。依家你同我講呢個係地方同中央既矛盾

點解我 feel 到陣聽床師/ 帶風向味
可能你岩,我確實冇細心研究

不過我都想講,LGBT 好難同 drug 類比,芬太尼毒性咁勁係應該 zero tolerance,同埋城寨個核心內容唔係否定LGBT呢樣野,而係否定加拿大政府否定家庭,令政府可以無限集權既意識形態

至於 LGBT 我不嬲都係 respect,但唔可以係由政府主動將佢變成一種Social value或者 social behavior。呢個係個人層面既選擇?點解要由政府去鼓勵呢?其實咁樣係本末倒置。
同埋講政治立場,其實我今年係會投拜登 因為我認同佢個對華戰略多過 Trump

拜登最多係,但左唔係錯,只係一種立場同信念

左膠,係有信念,但不求甚解,結果好心做壞事

但我真係支持反道友多,因為佢係左癌,係包裝咗嘅極權黎
你了解多d中國政治文化先學人捉鬼啦

與其活在自己嘅幻想,不如認真了解下中國係咩一回事先

你自己睇下近10年整頓過嘅產業,同習近平嘅政治主張關聯d,定同江胡嘅政治主張關聯d
如果用返你邏輯,中美響芬太尼問題上面傾左咁多次,都仲係阻唔到輸出,一個權力高度集中,可以一掌打死一個產業既國家,竟然禁唔到生產同出口,會唔會有少少講唔過去

如果咁樣計,就算唔係鼓勵,都係隻眼開隻眼閉,其實都係Omission嘅一種 但係我就信呢個係超限戰黎
講個笑話

中國禁止嫖娼
好啦,我假設真係禁唔到,但都否定唔到佢係超限戰一部分 依家講緊生產毒品 原料喎

同埋中共態度係,FD 返先有得傾

https://www.163.com/dy/article/IPMJ02PE05504DPG.html
Tldr
好長 但我竟然睇晒
樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞